Achtergrond

10 seriemoordenaars met honderden (!) slachtoffers

pedro lopez true crime dossiers

Ted Bundy, de Night Stalker (Richard Ramirez) en Jack the Ripper ken je hoogstwaarschijnlijk wel. Maar wist jij dat er in de geschiedenis seriemoordenaars zijn geweest met nog véél bloederigere handen? Wij zetten de 10 dodelijkste killers voor je op een rij.

Charles Cullen (Verenigde Staten) – 400+

Charles Cullen werkte tussen 1988 en 2003 in ziekenhuizen in de Amerikaanse staten New Jersey en Pennsylvania, waar hij minstens 29 patiënten vermoordde. De ziekenbroeder heeft echter véél meer moorden bekend en experts geloven dat hij misschien wel meer dan 400 slachtoffers heeft gemaakt. Dit kan niet bewezen worden omdat er geen medische rapporten (meer) beschikbaar zijn, maar als dit zo is, dan is Cullen de seriemoordenaar met de allermeeste slachtoffers. Op dit moment zit hij in de cel, in de New Jersey State Prison in Trenton.

charles cullen

Luis Garavito (Colombia, Ecuador, Venezuela) – 300+

Luis Garavito is een kindermoordenaar die bekendstaat als Het Beest. Tussen 1992 en 1999 martelde en vermoordde hij 138 jongetjes van tussen de acht en zestien jaar oud in Colombia. Althans, we hebben het over moorden die bewezen zijn, want naar verluidt heeft Garavito meer dan 300 moorden op zijn geweten. De Colombiaan werd opgepakt en veroordeeld tot 1853 jaar celstraf, maar dit werd later teruggebracht tot 22 jaar. In 2023 zou hij voorwaardelijk vrijgelaten kunnen worden.

Pedro López (Colombia, Peru, Ecuador) – 300+

Tussen 1969 en 1979 was Pedro López de schrik van Zuid-Amerika. In Colombia, Peru en Ecuador aasde hij op kleine meisjes, tussen de acht en twaalf jaar oud. In 1980 werd hij opgepakt en uiteindelijk schuldig bevonden aan liefst 110 moorden. Echter, naar eigen zeggen heeft López, ook wel Het Monster van de Andes genoemd, meer dan 300 jonge meiden vermoord. Het ergste is nog: de seriemoordenaar kreeg een gevangenisstraf van zestien jaar en is inmiddels op vrije voeten. Waar hij zich nu, op 72-jarige leeftijd, bevindt, is volstrekt onbekend…

Niels Högel (Duitsland) – 300

Niels Högel was tussen 1999 en 2005 als ziekenbroeder verantwoordelijk voor tientallen moorden. De Duitse Officier van Justitie raamde zijn aantal slachtoffers in november 2017 op 106, waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf kreeg. In mei 2019 werd bekend dat Högel vermoedelijk ongeveer 300 dodelijke slachtoffers gemaakt heeft in vijftien jaar tijd, door ze het stofje ajmaline toe te dienen met hartfalen als gevolg.

niels hogel

Harold Shipman (Verenigd Koninkrijk) – 250

Harold Shipman, ook wel Dr. Death en The Angel of Death genoemd, was een Engelse huisarts die in 1999 veroordeeld werd voor de moord op vijftien vrouwen. Later werd echter bekend dat hij liefst 218 mensen heeft vermoord, maar dat zouden er zelfs meer kunnen zijn (250). De dokter diende zijn slachtoffers diamorfine toe, waarna hij hun autopsierapporten vervalste waardoor het leek alsof ze een natuurlijke dood waren gestorven. Op 13 januari 2004 pleegde Shipman op 57-jarige leeftijd zelfmoord door zich op te hangen in zijn cel.

Daniel Camargo Barbosa (Colombia, Ecuador, Brazilië) – 180

Daniel Camargo Barbosa verkrachtte en vermoordde tussen 1974 en 1986 minstens 150 (maar mogelijk 180) vrouwen en kinderen. Hij richtte zich het liefste op kleine meisjes, omdat hij zeker wist dat zij nog maagd waren. Barbosa werd gearresteerd en veroordeeld in Colombia, maar ontsnapte uit de gevangenis en vervolgde zijn moordtocht in Ecuador. Daar werd hij ook in de kraag gevat, waarna hij opnieuw achter de tralies belandde. Daar werd hij uiteindelijk vermoord door de neef van een van zijn slachtoffers.

Miyuki Ishikawa (Japan) – 169

Miyuki Ishikawa was een verloskundige die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in ieder geval meer dan 103 pasgeboren baby’s ombracht. Dat deed ze omdat de ouders geen kinderwens hadden, maar abortus verboden was. In 1948 werd ze gearresteerd, maar ze kreeg slechts een gevangenisstraf van vier jaar.

miyuki ishikawa

Arnfinn Nesset (Noorwegen) – 138+

Arnfinn Nesset is de bekendste seriemoordenaar uit de geschiedenis van heel Scandinavië. In 1983 werd hij veroordeeld voor de moord op 22 van zijn patiënten (de Noor was ziekenbroeder van beroep) met het medicijn Curacit, dat verlamming veroorzaakt. Zelf houdt Nesset bij hoog en laag vol dat hij 138 mensen vermoord heeft. In 2004 werd hij vrijgelaten, na 21 jaar in het gevang. Dat is de maximumstraf in Noorwegen…

Pedro Rodrigues Filho (Brazilië) – 100+

Pedro Rodrigues Filho begon al op 14-jarige leeftijd met moorden: zijn vader, wiens hart hij opat, was een van zijn allereerste slachtoffers. We weten dat de Braziliaan 71 moorden gepleegd heeft, veelal op medegevangenen (47 om precies te zijn), maar zelf claimt de killer verantwoordelijk te zijn voor meer dan 100 moorden. Filho werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 128 jaar, maar werd na 30 jaar vrijgelaten en is op dit moment dus op vrije voeten…

Javed Iqbal (Pakistan) – 100

Javed Iqbal was een verkrachter en seriemoordenaar die het gemunt had op straatkinderen. Hij vermoordde er uiteindelijk liefst 100 en hun lijkjes loste hij op met behulp van zuur. In 1999 stuurde hij een brief naar een Pakistaanse krant, waarna hij opgepakt en ter dood veroordeeld werd. Voordat hij geëxecuteerd kon worden, kwam hij echter al te overlijden. Dit tot onvrede van de rechter die het bovengenoemde vonnis uitgesproken had, want die deelde Iqbal mee: “We gaan je hetzelfde aandoen als jij jouw slachtoffers aangedaan hebt. We hakken je in mootjes en lossen de overblijfselen op in zuur!”