FBI Mosted Wanted

FBI Ten Most Wanted Fugitives

De FBI heeft met de FBI Ten Most Wanted Fugitives de meest bekende lijst van criminelen die gezocht wordt. De tien mensen, op dit moment allemaal mannen, die hierop staan worden wereldwijd gezocht vanwege hun gruweldaden.

Tien meest gezochte voortvluchtigen

De FBI heeft veel verschillende Most Wanted Lists. Naast de tien meest gezochte voortvluchtigen zijn er ook lijsten van de meest gezochte terroristen, kidnappers, vermiste personen. Door de lijst met terroristen zorgde er aan het begin van de eeuw voor dat er heel veel aan dacht kwam voor de most wanted list van de FBI. Bin Laden stond namelijk bovenaan de lijst, met ook nog eens de grootste beloning ooit als je met de gouden tip zou komen.

FBI zet lijst op in 1950

De FBI houdt zelf bijzonder veel statistieken bij over de Ten Most Wanted Fugitives. Thomas J. Holden werd op 14 maart 1950 op de lijst geplaatst voor moord. Ruim een jaar later (23 juni 1951) zou hij worden gevonden. Victor Manuel Gerena heeft de eer om het langst op de lijst te hebben gestaan (van 1984 tot en met 2016), Billy Austin Bryant stond dan weer het kortste op de lijst, namelijk slechts twee uur op 8 januari 1969. De vrouw die het langst werd gezocht was Katherine Ann Power van 1970 tot 1984.

James Earl Ray twee keer op de lijst

Ontdekte ‘de wereld’ de beruchte lijsten van de FBI pas in deze eeuw, in de Verenigde Staten is dat wel anders. Met name eind jaren’80 kwam er een versnelling in de lijst, dankzij programma’s zoals America’s Most Wanted en Unsolved Mysteries. Door die laatste serie werden in 1989 en 1990 twee zaken opgelost, want Bobby Gene Dennie en Kenneth Robert Stanton werden gevonden. America’s Most Wanted zorgde er zelfs voor dat zeventien voortvluchtigen werden opgespoord. Opvallend is ook dat er zes mannen liefst twee keer op de lijst hebben gestaan. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1977 met James Earl Ray. Hij is van dit zestal ook gelijk met afstand de bekendste, Ray is namelijk de moordenaar van Martin Luther King jr.

FBI Ten Most Wanted Fugitives

Naam Nationaliteit
Rafael Caro-Quintero Mexicaans
Robert William Fisher Amerikaans
Bhadreshkumar Chetanbhai Patel Indiaas
Alejandro Rosales Castillo Amerikaans
Arnoldo Jimenez Amerikaans
Jason Derek Brown Amerikaans
Alexis Flores Hondurees
Jose Rodolfo Villarreal-Hernandez Mexicaans
Eugene Palmer Amerikaans
Yaser Abdel Said Egyptisch