Nieuws

Politie zit voortvluchtige vriend vermoorde youtuber Gabby op de hielen

gabby petito true crime dossiers

De aanvankelijke vermissing en latere dood van youtuber Gabrielle ‘Gabby’ Petito houden de internationale media al een tijdje in hun greep. De Amerikaanse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Brian Laundrie, de 23-jarige vriend van de overleden influencer.

Reis door Amerika

Gabby Petito en haar vriend maakten een maandenlange reis door de Verenigde Staten in een tot ‘camper’ omgebouwd busje, maar toen Laundrie op 1 september alleen terugkeerde gingen alle alarmbellen rinkelen. De vermissingszaak veroorzaakte een storm op social media, en afgelopen zondag werd de vrees van de ouders van Gabby waarheid, haar levenloze lichaam werd aangetroffen bij een zoektocht in een nationaal park in de Amerikaanse staat Wyoming.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten staat vast dat Petito vermoord is, maar de precieze oorzaak van haar dood is nog altijd niet bekendgemaakt. Het is dus één groot mysterie, zeker omdat Laundrie een tijdje geleden de benen nam. Sindsdien is de 23-jarige man spoorloos, al heeft hij de politie inmiddels op zijn hielen.

“Met dit bevel is het mogelijk Laundrie te arresteren”

Aanvankelijk merkten de autoriteiten Laundrie aan als ‘een persoon van belang’ in de zaak, maar hij werd nog niet officieel gezocht. Dat is echter veranderd nu er een arrestatiebevel is uitgevaardigd. “Met dit bevel is het mogelijk Laundrie te arresteren. Ondertussen blijft de FBI in het hele land onderzoek doen naar de omstandigheden rondom de moord op Petito”, vertelt speciaal agent Michael Schneider van de FBI Denver in een statement. “We vragen mensen die informatie hebben over Laundries betrokkenheid bij de zaak of zijn huidige verblijfplaats, contact met de FBI op te nemen.”

Opmerkelijk wordt de man niet gezocht wegens moord, maar omdat hij onrechtmatig gebruik zou hebben gemaakt van de creditcard van Petito. Naar verluidt heeft hij tussen 30 augustus en 1 september 1000 dollar of meer uitgegeven met die kaart.

Moeras vol alligators

Zelfs de ouders van Laundrie weten niet precies waar hij uithangt, al hebben ze wel een idee. Ze vermoeden namelijk dat hij ‘een moerasachtig natuurgebied vol alligators in Florida’ in is getrokken. De politie heeft daar naar hem gezocht met helikopters, drones, honden en terreinwagens, zónder succes. Het vermoeden bestaat dat hij zelfmoord heeft gepleegd, al heeft hij geen afscheidsbrief of iets dergelijks achtergelaten…

Op 12 augustus jongstleden kwamen agenten af op een oproep die te maken had met Gabby en Laundrie. Ze troffen haar huilend aan, maar pakten haar vriend niet op. De beelden van die ‘confrontatie’ werden opgenomen door een zogenaamde bodycam en zijn hieronder te bekijken.