Nieuws

Justitie de mist in bij onderzoek naar moord op ‘Indiaan’

moord op de indiaan true crime dossiers

Justitie is de mist in gegaan bij het onderzoek naar de moord op ‘de Indiaan’, Hans Schonewille. Verdachte Simon van K. werd ongeoorloofd onder druk gezet door de politie, zo oordeelde de rechtbank onlangs.

Overval bij ziekenhuis

Daarom wordt een zaak van illegaal wapenbezit tegen Van K. geseponeerd, al blijft hij nog wél in beeld als verdachte van de moord op Schonewille. Op 30 juli kreeg de 60-jarige man plotsklaps ‘bezoek’ van twee mannen op een motor, die op hem af kwam rijden toen hij het ziekenhuis van Alphen aan den Rijn had bezocht. Zijn twee belagers bedreigden hem met de dood, waarna hij besloot aangifte te doen. Daarbij stuitte hij naar eigen zeggen echter op opvallend veel tegenwerking.

Van K. kocht een geweer om zichzelf te kunnen beschermen, maar dat leidde ertoe dat justitie hem arresteerde wegens verboden wapenbezit. De 60-jarige man was daar verbaasd over, want hoe kon justitie überhaupt weten dat hij een ‘schietijzer’ had gekocht?

“Is dit de manier om bewijs te verzamelen?”

Zijn advocaat Pieter Hoogendam was van meet af aan van zins om de zaak tot op de bodem uit te zoeken, en de strafpleiter vond dat de politie ’totaal uit de bocht was gevlogen’. Hij legde de rechter voor: “Is dit de manier om bewijs te verzamelen?” Het Openbaar Ministerie wil weinig over de zaak kwijt, omdat het onderzoek naar de moord op de Indiaan nog loopt. Justitie heeft wel laten weten dat ‘de toegepaste ruisstrategie ongeoorloofd was’.

Hans Schonewille, een bekende Leidenaar met de bijnaam de Indiaan, werd 22 jaar geleden doodgeschoten. De Indiaan werd in een plas bloed gevonden op een afgelegen parkeerplaats aan de Treinweg in Aarlanderveen, door een politieman die zijn hond uitliet. Het was meteen duidelijk: Schonewille was koelbloedig geliquideerd, maar door wie en waarom? Op die vragen hebben we anno 2021 nog stééds geen antwoorden…

Veel bewijsmateriaal

Ook al hebben we het over een behoorlijk oude zaak, beschikt de politie nog altijd over drie dozen en een grote zak met spullen en sporen. De zwarte kleding van Schonewille is bijvoorbeeld bewaard gebleven, evenals zijn jarennegentigbril met getinte glazen en een gouden montuur. Uit de auto van de Indiaan (een Rover) zijn daarnaast óók heel veel sporen gekomen, maar het is onduidelijk of die te linken zijn aan de moord. Ook op de kleding van Schonewille kan DNA zitten van zijn moordenaar, zo liet de politie een tijdje geleden weten: “Stel dat hij aan zijn enkels uit zijn auto is getrokken, dan vind je DNA. Als je dan dan weer kunt koppelen aan sporen in de Rover, wordt het interessant.”

Hoewel de ‘wapenzaak’ tegen Simon van K. geseponeerd is, blijft hij wél verdachte in de coldcase met betrekking tot de Indiaan.