Nieuws

Bijna 100 tips over moord op Wies Hensen

wies true crime dossiers

De politie lijkt grote slagen te maken in het onderzoek naar de moord op Wies Hensen. De coldcase is nog niet opgelost, maar er zijn wel honderd tips binnengekomen over de zaak, die op dit moment weer onder de aandacht wordt gebracht.

Zeer interessant

Een woordvoerder vertelt aan Omroep Brabant dat de politie al een kleine honderd tips heeft binnengekregen over onopgeloste moord op Wies Hensen uit Budel in 1989. Enkele reacties zouden ‘zeer interessant’ zijn.

Op 29 augustus jongstleden was het precies dertig jaar geleden dat de vrouw ‘van de aardbodem verdween’. Hensen bezocht op die bewuste dinsdagavond de kermis en een dag later werd haar ontzielde lichaam aangetroffen in Dommelen. Daar lag ze naakt in een sloot en onderzoek wees uit dat ze door verstikking om het leven was gebracht. De politie vermoedde meteen (en vermoedt nog steeds) dat de moordenaar een seksueel motief had.

Politielab

Op de kermis van Budel, die eind augustus plaatsvond, stond een politielab waarin de inwoners van het plaatsje met een virtual reality-bril de plek konden bekijken waar het lichaam van de vrouw werd gevonden. Die plek was nagebootst met behulp van ‘360’-fotoapparatuur’, een unicum.

Anno 1989 werden er al DNA-sporen op het lichaam en de kleding van Hensen aangetroffen, maar daar konden de autoriteiten op dat moment niets mee. Nu ligt dat anders, verklaarde de politie onlangs in een statement: “Door verbeterd DNA-onderzoek hebben we nu een DNA-profiel kunnen maken. Dit DNA-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn.”

Oplossing komst steeds dichterbij

De oplossing van de zaak lijkt dus steeds dichterbij te komen, mede door de betrokkenheid van de burgers van Budel en omstreken. De politie geeft aan blij te zijn met de grote bereidheid die er blijkt te zijn om informatie te delen.

Overigens is er nog steeds een onopgeloste lead; we weten namelijk dat Hensen de kermis dertig jaar geleden verliet in het bijzijn van twee mannen, van wie er eentje blond, krullend haar had. Waarschijnlijk waren het geen dorpsgenoten van de vrouw, want vanwege de plek waar het lichaam gevonden werd vermoedt de politie dat de verdachten uit Valkenswaard komen.

De aankomende tijd wordt de publiciteitscampagne, onder meer via podcasts. Ook staat er nog een beloning open voor de gouden tip van 30.000 euro.