Nieuws

Dubbele moord uit 1976 opgelost door nep-enquête

vannieuwenhove true crime dossiers

Raymand Vannieuwenhoven (84) is tot twee keer levenslang veroordeeld door de Amerikaanse rechtbank voor een dubbele moord uit 1976. De politie kon hem in de kraag vatten door middel van een list.

Twee verloofde twintigers

In 1976 werden twee verloofde twintigers uit de staat Wisconsin vermoord, maar tientallen jaren lang werd de dader niet gevonden. Het tweetal was tijdens een kampeertripje overvallen en vermoord, en bovendien wees onderzoek uit dat de vrouw door de dader verkracht was.

Verder kwamen de autoriteiten lange tijd niet, maar dat veranderde in 2018 door nieuwe technieken. DNA-onderzoek wees namelijk uit dat de dader van de tweevoudige moord wel afkomstig móést zijn uit één bepaalde familie. Onderzoekers verzamelden vervolgens genetisch materiaal door het afval van de leden van de bewuste familie te onderzoeken én door speeksel van koffiekopjes te halen. Eén voor één konden de mogelijke daders vervolgens weggestreept worden.

Verdachte was een kluizenaar

De politie kampte echter met een nieuw probleem: een van de verdachten verliet zijn huis amper en liet bovendien zij afval niet ophalen. Er werd echter een listige truc bedacht: Raymand Vannieuwenhoven, de uiteindelijke moordenaar, werd gevraagd om een tevredenheidsonderzoek in te vullen over de politie van Oconto County. Vervolgens moest hij de envelop die daarvoor benodigd was dichtlikken.

In de rechtbank voerde de advocaat van Vannieuwenhoven aan dat het DNA op onwettige wijze was verkregen, maar de rechter ging hier niet in mee. Hij oordeelde namelijk dat het bewijsmateriaal toegelaten mocht worden. Daarna gaf hij de bejaarde Amerikaan twee keer levenslang, vanwege de ‘verdorven en afschuwelijke aard’ van de dubbele moord.

Vannieuwenhove vreemdgegaan met slachtoffer?

Overigens bleef Vannieuwenhove tijdens het proces bij hoog en laag volhouden dat hij onschuldig was. Zijn dochter claimde dat het aangetroffen genetische materiaal alleen bewijs was dat haar vader was vreemdgegaan met het slachtoffer, maar dat argument werd al snel van tafel geveegd.