Worlds Most Wanted

Most Wanted

De wereld is steeds meer aan elkaar verbonden en zodoende zijn de Most Wanted lijsten steeds belangrijker. Want criminelen verplaatsen zich over de hele wereld en kunnen zomaar opnieuw toeslaan waar niemand ze kent. Ieder land en ieder continent heeft tegenwoordig dan ook wel een eigen Most Wanted lijst.

FBI geeft onder J. Edgar Hoover startschot

De meest bekende lijst zal ongetwijfeld voor velen de FBI Ten Most Wanted Fugutives zijn. De Federal Bureau of Investigation was de eerste om met een dergelijke lijst te starten, dat gebeurde al op 14 maart 1950, onder bewind van de iconische J. Edgar Hoover. Rond de eeuwwisseling kregen de lijsten steeds meer aandacht, mede door de aanslagen van 9/11. De terroristen die hierachter zaten stonden bovenaan alle lijstjes, met Osama Bin Laden met stip op nummer één.

Geen wereldwijde Most Wanted-list

Ondanks dat iedereen tegenwoordig de wereld over kan reizen is er nog altijd geen wereldwijde lijst. In 2008 publiceerde Forbes magazine een informele lijst van de tien meest gezochte voortvluchtigen. Hier stonden zeer bekende namen: Bin Laden, Joaquin Guzman (El Chapo), Matteo Messina Denora (Diabolic), Felicien Kabuga, Alimzhan Tokhtakhounov, Dawood Ibrahim Kaskar, Pedro Antonio Marin, Joseph Kony, James Joseph Bulger (Whitey) en Omid Tahvili. Bin Laden, Guzman, Bulger en Kabuga zijn inmiddels opgepakt. Bin Laden werd door het hoofd geschoten bij de inval op zijn huis, Bulgar overleed in 2018 in zijn cel. Marin overleed in 2008 aan een hartaanval, voor hij kon worden gearresteerd.

Europese en Nederlandse navolging

Inmiddels zijn veel landen met hun eigen lijsten gekomen. Zo heeft de Nederlandse politie ook een Nationale Opsporingslijst gelanceerd. Europol heeft eveneens een overkoepelende lijst gemaakt voor Europa met Europe’s Most Wanted Fugitives. Een verzameling van de meest gezochte criminelen in alle Europese landen.

Beloning van 25 miljoen dollar

Waar de lijsten steeds meer succes met zich meebrengen, zijn er ook criminelen die eindeloos de dans weten te ontspringen. Zo staat Victor Manuel Gerena nu al 32 jaar op de lijst van meest gezochte mensen. In veel gevallen staat er ook een geldprijs op het hoofd van de gezochte mensen. De grootste bounty staat momenteel op het hoofd van Ayman al-Zawahiri. De huidige leider van al-Qaeda is goed voor een beloning van 25 miljoen dollar. Dit is het hoogste bedrag dat ooit op iemand zijn hoofd heeft staan en staat gelijk met het bedrag dat beloond werd voor het vinden van Osama bin Laden.

FBI Ten Most Wanted Fugitives

➡Europe’s Most Wanted Fugitives

Nederland: Nationale Opsporingslijst