making a murderer true crime dossiers

True crime-documentaires op Netflix

De afgelopen jaren heeft het segment true crime een enorme vlucht genomen op Netflix. Het assortiment van de streamingdienst puilt uit van de docufilms én -series over misdaad, en wij hebben alle titels voor je op een rij gezet.

Hieronder kun je de gehele truecrimecatalogus van Netflix zien, gecategoriseerd op releasejaar:

Inhoud

2021

Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel
Elisa Lam werd onbedoeld een internethype. De laatste levende beelden van haar waren angstaanjagend. Ze leek bezeten toen ze in de lift stapte van het Cecil Hotel. Lange tijd was ze vermist en niemand wist wat er met haar gebeurd was. Online werd iedereen beschuldigd, maar de waarheid bleek heel anders. Crime Scene: The Vanishing af Cecil Hotel laat zien wat het gevaar van zogenaamde ‘internet rechercheurs’ is.

Murder Among the Mormons
Salt Lake City is het huis van de mormonen. In de jaren’80 werd er letterlijk een bom geplaatst onder deze kerkgemeenschap. Diverse mensen werden vermoord en het leek erop alsof er een complot was tegen Mark Hofmann. Een verzamelaar van oude documenten, die de grondbeginselen van de kerk aan het wankelen bracht. Alles bleek echter toch een stukje anders te liggen, want Hofmann was misschien wel de beste vervalser ooit.

Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer
Los Angeles werd lange tijd in de greep gehouden door een gruwelijke seriemoordenaar. Zonder een duidelijk patroon werden mensen op de meest weerzinwekkende wijzes vermoord. De dader kreeg de bijnaam de Night Stalker. In deze documentaire wordt met de rechercheurs van de zaak gesproken hoe deze uiteindelijk werd opgelost.

El Caso Wanninkhof – Carabantes / Murder by the Coast
De Spaanse kust werd rond het begin van de eeuw overvallen door een tweetal verdwenen meisjes, die enige tijd later vermoord terug werden gevonden. Na de moord op het eerste meisje werd er zoveel druk op justitie gelegd, dat een vrouw zonder direct bewijs werd veroordeeld. Na de dood van het tweede meisje – een aantal jaren later – werd er echter een connectie gevonden. Bleek een onschuldige vrouw te zijn opgesloten én hadden deze vreselijke moorden zelfs voorkomen kunnen worden.

The Sons of Sam: A Descent into Darkness
New York werd een zomer in de greep gehouden door The Son of Sam. Een seriemoordenaar die het gemunt had op nietsvermoedende jongeren. Een dader werd per toeval aangehouden en het proces werd in rap tempo afgerond. Maar was hij wel de enige dader? Daarover bestonden al snel veel twijfels, want ooggetuigen gaven telkens volledig andere omschrijvingen van de dader. Eén man ging op onderzoek uit en kwam al snel op een duister pad.

Nail Bomber: Manhunt
In april 1999 werd Londen opgeschrikt door niet één, niet twee, maar drie bomaanslagen. De eerste in de zwarte woonwijk Brixton, waarbij maar liefst 39 mensen gewond raakten. Daarna ging er óók een explosief af in Brick Lane, de drukste straat van een wijk waarin veel Bengalen woonden. Als klap op de vuurpijl ontplofte er nóg een bom, dit keer in een drukbezochte homobar in Old Compton Street in de trendy uitgaansbuurt Soho. Daarbij kwamen drie mensen om. De politie organiseerde een klopjacht op de dader, omgedoopt tot de Nail Bomber.

Sophie: A Murder in West Cork
Sophie: A Murder in West Cork vertelt het verhaal van Sophie Toscan du Plantier, een 39-jarige Franse vrouw die op 23 december 1996 doodgeslagen aangetroffen werd bij haar vakantiewoning in de nabijheid van Schull in County Cork, Ierland. Gelijk vermoedde de Ierse politie dat de Britse journalist Ian Bailey de moord gepleegd had, maar er was geen forensisch bewijsmateriaal dat hem aan de misdaad linkte. In Ierland werd hij niet eens aangeklaagd, ondanks het feit dat hij dicht bij Sophie woonde én als eerste journalist ter plaatse was om verslag te doen van de moord. Dat leidde tot een rel én een heuse landenruzie tussen Ierland en Frankrijk.

Soupçons: Les Dessous de l’Affaire Wesphael
Op 31 oktober 2013 kwam Véronique Pirotton te overlijden in een hotel in Oostende. Haar man Bernard Wesphael, een van de oprichters van de Waalse politieke partij Ecolo, werd slechts één dag later aangehouden door de politie op verdenking van moord. Hij verklaarde dat zijn vrouw, met wie hij een jaartje eerder getrouwd was, depressief was en zelfmoord had gepleegd, maar het duurde maar liefst drie jaar voordat hij werd vrijgesproken. Soupçons: Les Dessous de l’Affaire Wesphael vertelt zijn verhaal.

Why Did You Kill Me?
Op 24 februari 2006 werd de 24-jarige jonge vrouw Crystal Theobald in het hoofd geschoten terwijl ze een ritje in een auto maakte door een buitenwijk van Los Angeles. Belinda Lane, de moeder van Crystal, reed achter haar dochter en zag de schietpartij met eigen ogen gebeuren. Tijdens de begrafenis van Theobald, die overigens twee kleine kinderen had, stak ze een fel betoog af: ze zou de daders koste wat kost vinden. En dat lukte haar nog ook! Hoe ze dat voor elkaar kreeg kun je zien in Why Did You Kill Me? op Netflix.

2020

American Murder: The Family Next Door
Het verschrikkelijke familiedrama waarbij een vrouw en twee kinderen om het leven kwamen is op zeer indrukwekkende wijze weergegeven in American Murder: The Family Next Door. Familie en vrienden van Shanann Watts maken zich zorgen over haar en uiteindelijk gaat de politie langs. De bodycams van de agenten zijn vrijgegeven en gebruikt door de makers om het volledige verhaal in beeld te brengen. Het is de aanzet tot hoe een man één van de meest koelbloedige en weerzinwekkende moorden op zijn geweten heeft.

Carmel: ¿Quién mató a María Marta?
Maria Marta Garcia Belsunce was een bekende vrouw in Argentinië en ze woonde in een gated community. Iedereen die de woonwijk op- of af kwam werd vastgelegd. Toen ze dood aangetroffen werd in haar badkamer werd er door de familie uitgegaan van een ongeluk, al was een ambulancemedewerker wantrouwend. Ze werd toch begraven, om vervolgens anderhalve maand later toch uitgebreid te worden onderzocht. Daar veranderde alles, want er werden vijf kogels in haar schedel aangetroffen.

The Ripper
De county Yorkshire in het noord-westen van Engeland leefde eind jaren 70 in angst. De regio had het zwaar te verduren omdat er weinig werkgelegenheid was en tegelijkertijd was er een seriemoordenaar actief. Hij kreeg de naam The Yorkshire Ripper en zou tussen 1977 en 1981 dertien vrouwen vermoorden, om ook nog eens zeven mislukte pogingen te hebben gedaan. Per toeval werd hij aangehouden. The Ripper schetst naast de zaak ook een erg goed tijdsbeeld.

Unsolved Mysteries
De iconische reeks Unsolved Mysteries is door Netflix nieuw leven ingeblazen. Verdwijningen, moorden en mysterieuze gebeurtenissen. Deze worden telkens in losse afleveringen behandeld met één overeenkomst: de zaken zijn onopgelost.

World’s Most Wanted
In vijf afleveringen worden vijf van de meest gezochte criminelen van de wereld behandeld, ieder met hun eigen verhaal. Het gaat om Ismael Zambada Garcia (El Mayo), Félicien Kabuga, Samantha Lewthwaite, Semion Mogilevich en Matteo Messina Denaro. Vlak voor de release van de reeks werd Kabuga gearresteerd.

I Am A Killer: Released
Wat moet er gebeuren met mensen die een moord gepleegd hebben? De voor moord veroordeelde Dale Wayne Sigler stelt zichzelf die vraag iedere dag. In april 1990 pleegde hij een overval op een restaurant, waarbij hij een bediende van de desbetreffende eetgelegenheid doodschoot en slechts 400 stal. Vervolgens werd hij ter dood veroordeeld in de Amerikaanse staat Texas; hij is een van de 1100 misdadigers die sinds 1976 de doodstraf kregen. Meerdere van die vonnissen zijn sindsdien vernietigd, maar slechts 7 gevangenen zijn vrijgekomen… onder wie Sigler. 30 jaar na zijn veroordeling staat hij weer op vrije voeten en dan blijkt dat zijn toenmalige bekentenis niet op waarheid is berust. Was het wel een overval?

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez
Aaron Hernandez werd in 2010 ingelijfd door het NFL-team Patriots en zette de wereld van het American Football op zijn kop. Hij deed het zelfs zo goed dat hij in 2012 een contractverlenging ter waarde van maar liefst 40 miljoen dollar verdiende. Op persoonlijk vlak ging het echter helemaal niet goed met de tight-end van de Patriots. Hernandez werd in verband gebracht met de moorden van Daniel de Abreu en Safiro Furtado, en kreeg zelfs een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Odin Lloyd. In The Mind of Aaron Hernandez zien we hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story
Murder to Mercy vertelt het verhaal van Cyntoia Brown. In 2004 moest zij voor de rechtbank verschijnen wegens het vermoorden van een man, maar vóór de moord leidde ze al een zwaar leven, gekenmerkt door misbruik en mishandeling. Haar pooier dwong haar om seks te hebben met mannen, zodat hij zich kon voorzien in zijn drugsverslaving. Brown voelde zich dusdanig bedreigd door een van deze mannen dat ze hem doodschoot. Uit zelfverdediging, aldus Cyntoia. Maar de jury was het hier niet mee eens en ze werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Is het verhaal van Cyntoia Brown daarmee ten einde? Nee!

The Innocence Files
The Innocence Files gaat over misstappen en bedrog in een reeks onterechte veroordelingen, waarbij we zien welk onrecht slachtoffers en verdachten is aangedaan. In aflevering 1 leiden bijtsporen als dubieus bewijs, geleverd door een controversiële tandarts, bijvoorbeeld tot veroordelingen wegens de moord op twee peuters uit Mississippi in de jaren 90. In aflevering 2 moeten de advocaten van The Innocence Project alles op alles zetten om twee mannen vrij te krijgen, die al decennialang vastzitten óndanks ontlastend DNA-bewijs. De advocaten voeren een racistisch beladen strijd.

The Pharmacist
The Pharmacist is een Netflix Original die het verhaal van Dan Schneider volgt. We hebben het hier over aan apotheker uit de Amerikaanse staat Louisiana, wiens zoon tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal op koelbloedige wijze vermoord wordt. Zijn vader besluit zélf het heft in handen te nemen en op onderzoek uit te gaan. Daarbij heeft hij maar één missie: de moordenaars van zijn zoon opsporen, met gerechtigheid als doel.

The Trials of Gabriel Fernandez
In 2013 komt het achtjarige jongetje Gabriel Fernandez hevig gewond binnen in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij blijkt gemarteld te zijn door zijn moeder en haar vriend en komt te overlijden… Gabriel blijkt geen onbekende in het systeem: verschillende maatschappelijk werkers hebben al veel eerder aan de bel getrokken. En de lokale politie heeft het huis van de familie meermaals bezocht! Toch gaan de mishandelingen door, er is helemaal niemand die écht ingrijpt. Het nieuws van Gabriels dood slaat vervolgens in als een bom. Men stelt zich de vraag: waarom heeft niemand iets gedaan? En nog belangrijker: wie moet de schuld krijgen?

Trial 4
De Netflix-documentaire Trial 4 vertelt het verhaal van Sean Ellis, die een moeilijke weg heeft moeten begaan… De man wordt ervan beschuldigd een politieagent in de Amerikaanse stad Boston te hebben vermoord, maar Ellis ontkent dit in alle toonaarden. Wat volgt is een slepend proces waarin hij alles op alles zet om zijn onschuld te bewijzen. Ook racisme speelt een belangrijke rol in Trial 4. Sean heeft namelijk een donkere huidskleur en de politieman die hij vermoord zou hebben was wit. Racisme en discriminatie spelen zéker een rol bij de veroordeling.

Trial by Media
In de docuserie Trial by Media worden een aantal rechtszaken onderzocht die bekendstaan als de meest dramatische zaken óóit. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de invloed van de media op de uitspraken, want dat die er geweest is staat eigenlijk wel vast. Vooral bij Amerikaanse rechtszaken speelt de pers een grote rol, omdat niet een rechter maar een jury bepaalt of iemand schuldig bevonden wordt en in het gevang verdwijnt.

2019

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes
Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes vertelt het verhaal van de wereldberoemde seriemoordenaar Ted Bundy. In de jaren 70 verkrachtte en vermoordde de Amerikaanse killer tientallen vrouwen, die hij langs de weg oppikte. Meer dan 30 jaar geleden werd Bundy geëxecuteerd in een gevangenis in de Amerikaanse gevangenis Florida, en dat was voor Netflix een goede reden om een nieuwe documentaire over hem te maken! 

Don’t F**k with Cats
Don’t F**k with Cats is een van de meest populaire truecrimedocuseries op Netflix. Hij gaat over de de Canadese moordenaar Luka Magnotta, een dierenbeul en -moordenaar die video’s van zichzelf maakte en op het internet publiceerde terwijl hij vele dieren aan het martelen was. De filmpjes van de ‘zieke’ Canadees choqueerden heel veel mensen, en een paar vigilantes besloten dat hij in de kraag gevat moest worden! Via social media zetten zij een uitgebreide zoekactie op touw en het resultaat kun je dus zien in Don’t F**k with Cats.

El Caso Alcàsser
Op 13 november 1992 werden drie meisjes, genaamd Miriam, Toñi en Desirée, verkracht, gemarteld en vermoord, vlakbij een dorpje onder het Spaanse Valencia. Het was een bijzonder gruwelijke gebeurtenis die Spanje in zijn greep hield. De vijfdelige documentairereeks El Caso Alcàsser is een hervertelling van de zaak van toen, gebaseerd op onderzoek in het nu.

Killer Ratings
De Netflix-docuserie Killer Ratings vertelt het verhaal van Wallace Souza, een geliefde politicus in Brazilië (de kampioen van het volk!) en de presentator van een van de best bekeken misdaadprogramma’s van het land. In 2009 kwam de verslaggever in de problemen toen Moa, een opgepakte drugscrimineel, hem ervan beschuldigde aan het hoofd te staan van een machtig drugssyndicaat. Souza zou hem regelmatig de opdracht hebben gegeven mensen te vermoorden, om die moorden vervolgens weer te behandelen in zijn eigen misdaadprogramma Canal Livre.

Remastered: The Two Killings of Sam Cooke
Remastered: The Two Killings of Sam Cooke is een onderzoek dat dieper in de mysterieuze moord op soullegende Sam Cooke duikt. De dood van het icoon bracht een van de belangrijkste stemmen van de burgerrechtenbeweging tot zwijgen…

The Confession Tapes
De docuserie The Confession tapes draait om mensen die een moord bekennen, maar betekent dat ook daadwerkelijk dat ze het gedaan hebben? Het is bekend dat de politie verdachten zo nu en dan  uren onder druk om een bekentenis te ontlokken, en dat wil ook weleens lukken! The Confession Tapes volgt veroordeelden die onschuldig beweren te zijn ondanks dat ze hebben toegegeven het gedaan te hebben.

The Disappearance of Madeleine McCann
De verdwijning van Madeleine McCann is een van de meest bekende, zo niet de bekendste, verdwijningszaken óóit. In The Disappearance of Madeleine McCann wordt de kijker telkens weer op een ander been gezet: was het die rare Brit die zich uit het niets opwierp als tolk voor de politie? Waren het toch vader en moeder Gerry en Kate die hun bloedeigen dochter vermoordden? Was het die ‘duistere, langharige figuur met grote uitstekende tanden’ van wie een gruwelijke compositietekening werd gemaakt? Gerry en Kate McCann werkten overigens niet mee aan deze Netflix-docuserie, omdat de streamingdienst het onderzoek niet verder zou helpen.

Who Killed Little Gregory?
De vijfdelige docuserie Who Killed Little Grégory draait volledig om de zaak van het vermoorde jongetje Grégory Villemin. Het verhaal kunnen we het beste typeren als een regelrechte nachtmerrie voor iedere ouder! Het vierjarige kindje werd in 1984 dood gevonden in een rivier in Frankrijk, maar er werd geen dader aangewezen. Zijn omgeving moest en zou (en moet en zal nog steeds) achterhalen wie Grégory nou precies vermoord heeft…

2018

Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist
In 2003 raakte de hele Verenigde Staten in de ban van een angstaanjagende openbare moord in Erie, Pennsylvania, gepleegd door een bizarre verzameling criminelen. Deze misdadigers, afkomstig uit het Midwesten van Amerika raakten verwikkeld in een kat-en-muis-spel met de veiligheidsdienst FBI. Het brein van de groep, Marjorie Diehl Armstrong, was ooit een van de knapste meiden van de stad, maar veranderde in een vrouw met een psychische aandoening. Ze werd gearresteerd, maar jaren later bewijst Evil Genius dat er toch nét wat meer achter de samenzwering en moorden zat.

Inside the Criminal Mind
Inside the Criminal Mind op Netflix werpt een blik op het overbekende ‘nature of nurture’-verhaal. Word je als crimineel of zelfs moordenaar geboren of vloeit dat juist voort uit je opvoeding? Die vraag wordt al eeuwenlang gesteld door onderzoekers, maar het antwoord komt dichter- en dichterbij. Inside the Criminal Mind laat zien waar de onderzoekers nu staan in hun zoektocht naar een verklaring voor het gedrag van seriemoordenaars, kidnappers, sekteleiders en topcriminelen.

I Am A Killer
In I Am A Killer vertellen tien misdadigers waarom ze precies op death row zitten. Bijna 3000 criminelen zijn in de Verenigde Staten in afwachting van de doodstraf en vertoeven daarom in een dodencel. In Amerika kun je de doodstraf krijgen voor verschillende vergrijpen, maar de mannen die op Netflix aan het woord komen in de docu I Am A Killer zijn stuk voor stuk veroordeeld voor eerstegraads moord mét voorbedachte rade…

Making A Murderer
Wie aan true crime op Netflix denkt, denkt automatisch aan Making a Murderer. Die docuserie vertelt het verhaal van Steven Avery, die liefst achttien jaar onterecht vastzat voor een verkrachting. Na zijn vrijlating begon hij een zaak tegen de politie waarmee hij een flink bedrag opstreek. Vervolgens ging het echter mis, de journaliste Teresa Halbach verdween en haar lichaam werd teruggevonden op het terrein van de familie Avery. Steven werd veroordeeld voor moord en buurjonge Brendan Dassey werd medeplichtig bevonden. Maar zit Steven Avery wéér onterecht vast? En inzake Dassey werd er een vies spelletje gespeeld door de politie, om de mentaal beperkte jongen een bekentenis te ontlokken…

Murder Mountain
De documentaireserie Murder Mountain neemt je mee naar een berg bij het stadje Alderpoint in de Verenigde Staten, die de bijnaam Murder Mountain draagt. De docu probeert te verklaren waarom er in de heuvels van Humboldt County zoveel mensen spoorloos verdwijnen en vervolgens nooit meer teruggevonden worden. Eén tragisch geval wordt uitgelicht, de vermissing van Garret Rodriguez, een vriendelijke surfer die snel cash wilde verdienen op een wietplantage.

Remastered: Who Shot the Sheriff?
Remastered: Who Shot the Sheriff neemt je mee naar het jaar 1976. Reggaelegende Bob Marley overleefde ternauwernood een moordaanslag, terwijl rivaliserende politieke groeperingen elkaar de tent uit vochten in zijn vaderland Jamaica. Maar wie was er precies verantwoordelijk voor de liquidatiepoging? Had dat wel met de politieke spanningen op het eiland te maken…?

The Innocent Man
In december 1982 wordt het plaatsje Ada opgeschrikt door een verkrachting en moord: de 21-jarige serveerster Debbie Carter wordt gruwelijk om het leven gebracht. Vijf jaar later bekennen Ron Williamson en Dennis Fritz, plaatsgenoten van de jonge vrouw, de moord en verdwijnen ze in de gevangenis. In 1984 wordt Denise Haraway ontvoerd terwijl ze aan het werk is in een benzinestation. Haar lichaam wordt niet gevonden, maar wederom peutert de politie bekentenissen los bij twee lokale ‘jochies’, Tommy Ward en Karl Fontenot, die eveneens worden veroordeeld. Jaren later duikt er echter nieuw bewijs op, waardoor beide zaken op losse schroeven komen te staan.

The Staircase
The Staircase gaat over de dood van Kathleen Peterson, waarvan tot op de dag van vandaag onduidelijk is wat er exact is gebeurd. Op 9 december 2011 vond Michael Peterson zijn echtgenote stervende onder aan de trap. Volgens zijn lezing was ze van de trap gevallen, maar justitie trok die verklaring al snel in twijfel. Met name de verwondingen aan het hoofd van Kathleen gaven een ander beeld, maar veel bewijsmateriaal was er niet. Geen moordwapen en geen motief voor moord. Toch wordt Michael Peterson gezien als dader en volgt een proces dat uiteindelijk vijftien jaar zal duren…

Unabomber: In His Own Words
Unabomber: In His Own Words gaat over… en dat mag natuurlijk geen verrassing heten, de Unabomber oftewel Theodore Kaczynski. De documentaire richt zich op de beginjaren van de terreurcampagne van de bommenlegger van 1978 tot 1985. Men richt zich ook vooral op zijn jeugd, om erachter te komen waarom een jong wiskundig genie met weinig vrienden transformeerde in een sociopathische terrorist die er niet voor terugdeinsde om te moorden. 

2017 – Abducted in Plain Sight, Casting Jonbenet, Long Shot, Out of Thin Air, Real Detective, Strong Island, The Keepers, The Most Hated Woman in America, White Boy

2016 – Amanda Knox, Nurses Who Kill

Aanraders

Het is natuurlijk wél belangrijk om het kaf van het koren te scheiden: sommige documentaires zijn nou eenmaal beter dan andere. Gaan we af op de cijfers op ratingwebsite IMDb, dan zijn Making a Murderer (8,6), The Keepers (8,1) en Don’t F**k With Cats (8,0) het beste wat Netflix te bieden heeft. Ook Conversations With A Killer: The Ted Bundy Tapes (7,8), Evil Genius: The True Story of America’s Most Diabolical Bank Heist (7,5) en The Staircase (7,5) scoren echter behoorlijk goed. Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel (5,9), Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer (7,5) en The Sons of Sam: A Descent into Darkness (7,0) hebben alle hun eigen pagina op TrueCrimeDossiers.nl, waarop je je helemaal onder kunt dompelen in de desbetreffende zaken.

➡ Wil jij meer weten over de Night Stalker (Richard Ramirez)? Lees dan dit dossier

➡ Alles over de verdwijning van Elisa Lam (Cecil Hotel) kun je hier vinden

➡ Benieuwd naar de Son of Sam (David Berkowitz)? Pakt dit dossier erbij