Documentaire

Waar is David Berkowitz (Son of Sam) nu?

sons of sam

Leeft David Berkowitz nog en waar is de Son of Sam nu? Vanaf woensdag 5 mei kun je op Netflix naar de docuserie The Sons of Sam: A Descent into Darkness. David Berkowitz oftewel de Son of Sam staat centraal, en jij vraagt je nu natuurlijk af: waar bevindt die seriemoordenaar zich precies in 2021?

David Berkowitz

Tussen eind 1975 en begin 1977 hield Berkowitz de Amerikaanse stad New York in zijn greep. In totaal eiste hij zestien slachtoffers met zijn moordtochten, van wie er zes kwamen te overlijden. De moordenaar had het vooral gemunt op stelletjes die zich in geparkeerde auto’s bevonden, die hij doorzeefde met kogels. In 1977 werd hij gearresteerd door de politie en ondervraagd, en er waren maar dertig minuten nodig voor een bekentenis. In een onsamenhangend betoog liet hij weten dat de hond van zijn buurman bezeten was door een demon en hem de opdracht had gegeven om te moorden. Uiteindelijk werd Berkowitz veroordeeld tot 25 jaar celstraf pér moord.

Waar is David Berkowitz?

Voordat hij opgepakt werd was Berkowitz een jobhopper (hij werkte overal en nergens, bijvoorbeeld als taxichauffeur en postsorteerder), maar ná zijn arrestatie werd hij een ‘gevangenishopper’. Aanvankelijk werd de Son of Sam ondergebracht in een psychiatrische instelling in het Kings County Hospital, maar daar misdroeg hij zich dusdanig dat bange stafleden aan de bel trokken. Hij werd overgebracht naar Sing Sing, een beruchte gevangenis in het Amerikaanse stadje Ossining.

Daar verbleef Berkowitz niet al te lang, want hij verhuisde naar Clinton Correctional Facility, waar hij psychisch en lichamelijk onderzocht werd. Vervolgens kreeg hij een cel toegewezen in Attica, wéér een andere gevangenis. Daar had de moordenaar het bepaald niet naar zijn zin, en hij noemde zijn verblijf in het desbetreffende gevang ‘een nachtmerrie’. In 1979 probeerde een medegevangene hem te vermoorden; zijn nek werd van oor tot oor doorgesneden, maar hij overleefde de aanval. Anno 2021 verblijft Berkowitz in Shawangunk Correctional Facility in New York.

Leeft de Son of Sam nog?

Het is géén gegeven dat jij Berkowitz in de toekomst niet tegenkomt, als je een bezoekje brengt aan de Verenigde Staten. Conform de gerechtelijke uitspraak op 12 juni 1978 mag de Son of Sam namelijk elke twee jaar om voorwaardelijke vrijlating vragen. In 2002 deed hij dat voor het eerst, al werd zijn verzoek meteen afgewezen. Ook in 2016 én 2018 vonden er hoorzittingen plaats, waarop Berkowitz vertelde dat hij ‘geen gevaar voor de maatschappij meer was’. Desondanks werd hij weer niet vrijgelaten.

In mei 2020 stond er een nieuwe hoorzitting op de planning, maar die werd uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. Wat echter wel duidelijk is, is dat Berkowitz het tot zijn dood zal blijven proberen… En hoelang kan de Amerikaanse staat nog ‘nee’ zeggen?

Wil jij meer weten over David Berkowitz (de Son of Sam)? Pak dan eens ons dossier over de seriemoordenaar erbij!