Documentaire

Netflix komt met docu over seriemoordenaar en necrofiel Dennis Nilsen

dennis nilsen true crime dossiers

Netflix komt binnenkort met een spiksplinternieuwe truecrime-documentaire! Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes, over het leven van seriemoordenaar Dennis Nilsen, is vanaf 18 augustus te bekijken op de streamingdienst.

Necrofiele doeleinden

Dennis Nilsen is een van de éllerberuchtste Engelse seriemoordenaars óóit. De zoon van een Schotse moeder en een Noorse vader vermoordde tussen 1978 en 1983 maar liefst vijftien jonge mannen, wier lichamen hij bewaarde voor necrofiele doeleinden. Bij toeval werd hij in de kraag gevat.

In 1978 begon Nilsen met het oppikken van mannen, met name studenten en daklozen. Eenmaal bij hem thuis wurgde of verdronk hij zijn slachtoffers, omdat hij ‘niet wilde dat ze hem verlieten en hij weer alleen was’. De moordenaar bewaarde de lijken van zijn slachtoffers om daar op latere momenten seks mee te kunnen hebben. Was hij eenmaal klaar met een stoffelijk overschot, dan sneed hij dat in stukken. Wat overbleef verbrandde hij, spoelde hij door de wc of liet hij achter in het bos, als voedsel voor dieren.

Afvoerleiding verstopt

In 1981 liet Nilsen zijn optrekje achter voor een nieuwe woning, maar dat kwam hem op een groot probleem te staan. Zijn nieuwe huis bood namelijk geen ruimte om lijken onder de vloer weg te werken en had bovendien geen tuin. Daarom besloot hij de lichamen van zijn slachtoffers te koken, om het vlees te laten oplossen, waarna hij de overblijfselen in stukjes hakte om vervolgens door het toilet te spoelen. Dat zorgde er echter voor dat de afvoerleiding verstopt raakte.

Het bedrijf dat dit schoon kwam maken, vond een ‘vleesachtige substantie’ in de wc-pijp. De loodgieter schakelde de politie in, die kleine stukjes bot in het vlees vond. Drie politieagenten wachtten Nilsen op om hem aan de tand te voelen over de verstopte afvoerpijp. Ze gingen zijn huis binnen en roken rottend vlees, waarna de moordenaar toegaf dat hij plastic tassen vol menselijke resten in zijn kledingkast had staan. Hij werd ter plekke gearresteerd.

Overal en nergens menselijke resten

De politie hoefde geen moeite te doen om Nilsen zijn walgelijke daden te laten bekennen, want op weg naar het politiebureau vertelde hij aan de agenten dat hij sinds 1978 vijftien à zestien mensen had vermoord. Het precieze aantal kende hij echter niet. Bij de daaropvolgende doorzoeking van zijn oude woning én zijn nieuwe huis werden menselijke overblijfselen gevonden in een theekistje, de kledingkast en de tuin.

Nilsen moest voor de rechter verschijnen en claimde verminderd toerekeningsvatbaar te zijn, maar dat werd van tafel geveegd. Op 4 november 1983 werd hij veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor zes moorden en twee keer poging tot moord. De Secretary of State for the Home Department zorgde er vervolgens voor dat de moordenaar nooit meer vrij zou komen, door een zogenaamde whole life tariff toe te voegen. In 2018 stierf Nilsen achter de tralies.

Bekijk de trailer van Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes: