Documentaire

Slachtoffers Marc Dutroux schieten plannetje Amazon Prime Video af

marc dutroux true crime dossiers

Amazon Prime Video is van plan om een uitgebreide documentaire te maken over de zaak-Marc Dutroux. De streamingdienst heeft echter nul op het rekest gekregen van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez, de twee overlevende slachtoffers van de kinderverkrachter en -moordenaar.

‘Daarmee is de kous af’

Meester Jean-Philippe Rivière, de advocaat van Dardenne, wordt geciteerd door De Telegraaf: “Nog voor geen 50.000 euro wil Sabine nog iets over Dutroux kwijt. Na het assisenproces heeft zij dat drama van zich afgeschreven in een boek (‘Ik was 12 en ik fietste naar school’, red). En daarmee is de kous wat haar betreft voor eens en voor altijd af.”

De advocaat gaat verder: “Ik heb een mail van vier lijntjes ontvangen met de vraag of Sabine haar medewerking zou willen verlenen aan een grootschalige reportage over de zaak-Dutroux. Zij zou daarvoor een vergoeding krijgen, maar een bedrag werd niet genoemd. Er is in het bericht alleen sprake van een groot budget en een reportage dat een totaalbeeld van de zaak wil geven. Sabine maakt het echter niet uit: het is en blijft nee.”

Docu met meerdere afleveringen

Het is onbekend wat Amazon Prime Video precies van plan is, behalve dan dat de documentaire over Dutroux uit meerdere afleveringen moet bestaan. Wanneer die klaar moeten zijn is echter totaal niet duidelijk, naar verluidt gaan de opnames nog zeker wel een jaar duren.

De documentairemakers hebben ook contact opgenomen met de advocaat van Laetitia Delhez, het meisje dat op 15 augustus samen met Sabine uit de kelder van het huis van Duxtroux in Marcinelle werd bevrijd. Meester Georges-Henri Beauthier heeft het verzoek doorgespeeld aan zijn cliënt, maar die heeft nog niet geantwoord. Hoogstwaarschijnlijk zal ze ook nee zeggen, want in het verleden heeft ze al een paar keer duidelijk gemaakt dat ze in het openbaar niet meer op de zaak terug wil komen.

Vaders An en Julie niet benaderd

Paul Marchal, vader van An die samen met Eefje Lambrecks door Dutroux ontvoerd en vermoord werd, is niet benaderd: “Nee, ik ben daar niet rechtstreeks en ook niet indirect erover aangesproken. Ik sta er niet meteen weigerachtig tegenover. Maar mocht ik gevraagd worden, dan zou ik toch eerst willen weten wat de bedoeling is van de reportage. En hoe de makers van plan zijn om de feiten voor te stellen.” Ook Jean-Denis Lejeune, de vader van de kleine Julie die samen met Mélissa Russo een van de eerste slachtoffers van Dutroux was, heeft geen mail van Amazon ontvangen.