Documentaire

Son of Sam op Netflix: demonische hond en satanische sekte

sons of sam true crime dossiers

Netflix is de laatste tijd lekker bezig op het gebied van true crime, en de streamingdienst zet de ingezette weg ‘gewoon’ door. Binnenkort wordt de docuserie The Sons of Sam: A Descent Into Darkness namelijk gereleaset, en die wordt hoogstwaarschijnlijk behoorlijk luguber.

The Sons of Sam neemt David Berkowitz (de Son of Sam) onder de loep, een van de meest actieve seriemoordenaars van de twintigste eeuw. In slechts drie jaar, van 1975 tot en met 1977, vermoordde hij liefst drie New Yorkers. Hij schreef meerdere brieven aan de politie en kranten, ondertekend met ‘Son of Sam’ en een aantal mysterieuze symbolen.

Demonische hond

Toen het puntje bij het paaltje kwam, werd Berkowitz gearresteerd en bekende hij zijn moorden. Zijn verklaring was echter op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: de seriemoordenaar beweerde dat ‘de demonische hond van de buren hem de opdracht had gegeven zijn slachtoffers te vermoorden’.

De zaak van de Son of Sam is behoorlijk bekend en komt bijvoorbeeld ook naar voren in de Netflix-serie Mindhunter van regisseur David Fincher, bekend van de thrillerfilm Se7en. Voor The Sons of Sam: A Descent Into Darkness kiest de streamingdienst echter voor een hele andere invalshoek: de docuserie (vier afleveringen) heet niet voor niets The Sons of Sam, meervoud dus. De vraag die Netflix zich stelt is: wat nou als David Berkowitz niet alleen werkte? Iets meer dan tien jaar nadat hij opgepakt werd, in de jaren negentig dus, beweerde de seriemoordenaar al dat hij deel uitmaakte van een satanische sekte; hij zou handlangers hebben gehad bij zijn moorden.

Werkte Berkowitz niet alleen?

Alleen… als Berkowitz (een deel van) de moorden niet gepleegd heeft, wie dan wel? Wie haalde de trekker dan over? Zijn zijn medeplichtigen nog steeds op vrije voeten? De Netflix-serie is in ieder geval gebaseerd op het boek The Ultimate Evil: An investigation into America’s Most Dangerous Satanic Cult, waarin er een verband wordt gelegd tussen Berkowitz en de cult van Charles Manson. Of de streamingdienst ook daadwerkelijk met nieuwe inzichten komt, merken we op 5 mei. Dan gaat The Sons of Sam: A Descent Into Darkness namelijk in première.

Binnenkort kun je op deze website een dossier over de Son of Sam verwachten.

Bekijk de trailer van The Sons of Sam: A Descent Into Darkness: