Documentaire

Tip: Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case op Netflix

under suspicion true crime dossiers

Vanaf vandaag kun je Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case (Soupçons, les dessous de l’affaire Wesphael) bekijken op Netflix. Het betreft een documentaireserie van vijf afleveringen van elk iets langer dan een half uurtje over de Belgische politicus Bernard Wesphael, die in 2013 werd beschuldigd van de moord op zijn vrouw. Wij vertellen je alvast het een en ander over de zaak.

Op 31 oktober 2013 kwam Véronique Pirotton te overlijden in een hotel in Oostende. Haar man Bernard Wesphael, een van de oprichters van de Waalse politieke partij Ecolo, werd slechts één dag later aangehouden door de politie op verdenking van moord. Hij verklaarde dat zijn vrouw, met wie hij een jaartje eerder getrouwd was, depressief was en zelfmoord had gepleegd, maar het duurde maar liefst drie jaar voordat hij werd vrijgesproken. Intussen had de politicus wel al tien maanden in voorhechtenis gezeten.

Alcohol en antidepressiva

Experts waren er eigenlijk van meet af aan al van overtuigd dat Wesphael onschuldig was, omdat Pirotton bijvoorbeeld 3,7 promille alcohol en heel wat antidepressiva in haar urine had: bewijzen van zelfdoding. Toch besliste de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling dat de politicus zich moest verantwoorden voor doodslag op zijn echtgenote.

Tijdens het proces werden er de nodige vraagtekens gezet bij de bewijsvoering van het parket. De monsters van de vingernagels van Pirotton raakten bijvoorbeeld kwijt en ook leek ‘zelfverdedigingsletsel’ bij de vrouw toegebracht te zijn bij pogingen tot reanimatie, zowel door Wesphael als door een spoedarts. In de media werd de zaak vergeleken met de populaire Netflix-serie Making a Murderer, en uiteindelijk besloot de streamingdienst dus ook een documentaireserie te wijden aan het dossier-Wesphael.

Véronique Pirotton als seksspeeltje

Om dat mogelijk te maken ging Netflix in zee met de Franstalige zender RTL, en in het speciaal de beide journalisten Pascal Vrebos en Georges Huercano. In een persbericht rept RTL van een verhaal ‘over een koppel dat op drift is geraakt, van een vrouw die wordt gegijzeld door haar demonen en die verscheurd is tussen twee mannen: haar echtgenoot en haar minnaar die de wonden uit haar jeugd zal uitbuiten en van haar zijn seksspeeltje zal maken.’

Vorig jaar zei Wesphael al dat hij mee zou werken aan de serie. In de Belgische media vertelde hij: “Ik ben tweemaal vrijgesproken, door het assisenhof (rechtbank die de ernstigste misdrijven in het gerechtelijk apparaat van België berecht) en door een burgerlijke rechtbank. Toch blijven mensen die de zaak niet kennen, die niks van het proces hebben gevolgd, buitengewoon uitgesproken meningen hebben. Het is niet ik die de inhoud van de serie ga bepalen, de makers zijn volledig vrij. Maar ik werk er wel aan mee.”

Bekijk hier Under Suspicion: Uncovering the Wesphael Case