Documentaire

Tip: Amityville Horror House op Discovery+

amityville horror house true crime dossiers

Waarschijnlijk heb je wel een keer gehoord van de films The Amityville Horror, het origineel uit 1979 ofwel de remake uit 2005. Allebei zijn ze in ieder geval gebaseerd op een waargebeurde gebeurtenis, die van Ronald DeFeo Jr., die in de jaren 70 veroordeeld werd voor de moord op zijn vader, moeder, twee zusjes en twee broertjes. Meer weten? Dan is Amityville Horror House op Discovery+ een aanrader!

Ronald DeFeo Jr.

Om half 7 ’s avonds op 13 november 1974 stormde de toen 23-jarige DeFeo, op 26 september 1951 geboren in Brooklyn, New York, Henry’s Bar in Amityville binnen. Hij riep: “Jullie moeten me helpen, iemand heeft mijn vader en moeder neergeschoten!” Verschillende bargangers schoten in actie en vergezelden Ronald naar zijn huis, Ocean Avenue 112, waar de levenloze lichamen van zijn ouders Ronald Sr. en Louise (beiden 43) werden aangetroffen. Een van DeFeo’s vrienden, Joe Yeswit, schakelde meteen de politie in, die het huis doorzocht.

Ook Ronalds zusjes Dawn (18) en Allison (13) en broertjes Marc (12) en John Matthew (9) werden dood aangetroffen. Alle slachtoffers waren door het hoofd geschoten met een geweer, een Marlin 336C, en allemaal lagen ze op hun buik op bed. Sporenonderzoek wees uit dat Louise en Allison beiden wakker waren geweest toen ze vermoord werden. Aanvankelijk riep DeFeo dat een huurmoordenaar genaamd Louis Falini verantwoordelijk was voor de moorden, maar één dag later biechtte hij op dat hij het zélf gedaan had. Hij zei tegen detectives: “Toen ik eenmaal begonnen was met moorden, kon ik niet meer stoppen. Het ging zo snel…”

DeFeo werd berecht, maar claimde ontoerekeningsvatbaar te zijn wegens schizofrenie, stemmen zouden hem opgedragen hebben zijn familie te vermoorden. De rechter (Thomas Stark) ging hier echter niet in mee en veroordeelde Ronald op 4 december 1975 voor de zesvoudige moord: hij kreeg zes keer levenslang. Bijna 46 jaar later, op 12 maart 2021, stierf de toen 69-jarige DeFeo achter de tralies.

Amityville Horror House

Amityville Horror House op Discovery+ focust zich niet alleen op de DeFeo-moorden, maar vooral op het huis waar die uitgevoerd werden: Ocean Avenue 112. Want werd DeFeo misschien gedreven door boosaardige paranormale krachten? Niet voor niets diende dit verhaal als inspiratie voor verschillende horrorboeken en -films, want de desbetreffende woning kent nogal een geschiedenis. In 1975 ging de familie Lutz  in het huis wonen, maar slechts één maandje later sloegen George, Kathy en hun drie kinderen op de vlucht: ze claimden dat ze geterroriseerd werden door spoken!

➡ Bekijk hier Amityville Horror House