Podcast

Stortvloed aan tips over ‘moord op Indiaan’ brengt politie in de problemen

moord op de indiaan true crime dossiers

De podcastserie ‘De moord op de Indiaan’ loopt nu al een tijdje, maar de laatste aflevering hebben we nog tegoed. Die komt hoogstwaarschijnlijk wat later, omdat de politie het allemaal niet meer bij kan benen.

“Geef ons een aantal weken”

De politie is de laatste tijd bedolven onder de tips over de 22 jaar oude coldcase. Daarom heeft men verzocht de release van het laatste deel van de podcast een paar weken uit te stellen. Tactisch rechercheur Ramon vertelt in deel vijf van de serie dat de politie tijd nodig heeft om alle nieuwe tips te onderzoeken. Er zit namelijk behoorlijk veel bruikbaar materiaal bij: “Geef ons een aantal weken om al die tips serieus uit kunnen rechercheren.”

Volgens Ramon heeft de politie veel nieuwe informatie binnengekregen: “In 1999 hadden we een enorme hoeveelheid scenario’s wat er allemaal met Hans Schonewille kan zijn gebeurd. Een aantal daarvan kunnen we nu definitief wegstrepen. Er zijn nieuwe scenario’s en namen bijgekomen. Die moeten uiteindelijk leiden tot één verhaal. Dat moet een duidelijker beeld geven wat het verhaal is achter de moord op Hans Schonewille.”

Politie ruikt oplossing

Schonewille, een bekende Leidenaar met de bijnaam ‘de Indiaan’, werd 22 jaar geleden doodgeschoten. De Indiaan werd in een plas bloed gevonden op een afgelegen parkeerplaats aan de Treinweg in Aarlanderveen, door een politieman die zijn hond uitliet. Het was meteen duidelijk: Schonewille was koelbloedig geliquideerd, maar door wie en waarom? Op die vragen hebben we anno 2021 nog stééds geen antwoorden… Al komt de politie daar door de podcast dus wel steeds dichterbij.

Veel bewijsmateriaal

Ondanks het feit dat we het over een 22 jaar oude zaak hebben, beschikt de politie nog altijd over drie dozen en een grote zak met spullen en sporen. De zwarte kleding van Schonewille is bijvoorbeeld bewaard gebleven, evenals zijn jarennegentigbril met getinte glazen en een gouden montuur. Uit de auto van de Indiaan (een Rover) zijn daarnaast óók heel veel sporen gekomen, maar het is onduidelijk of die te linken zijn aan de moord. Ook op de kleding van Schonewille kan DNA zitten van zijn moordenaar, aldus de politie: “Stel dat hij aan zijn enkels uit zijn auto is getrokken, dan vind je DNA. Als je dan dan weer kunt koppelen aan sporen in de Rover, wordt het interessant.”

Op dit moment kijkt de politie welke sporen precies voor een second opinion naar het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) moeten. Dat kan weer nieuwe aanknopingspunten opleveren. Er is alvast zekerheid over de vraag met welk type wapen de Indiaan omgebracht is: “We weten met welk type wapen en welk merk hij is doodgeschoten.”

➡ Beluister hier De moord op de Indiaan