Podcast

Opsporing Verzocht vraagt met podcastserie aandacht voor ‘De moord op de Indiaan’

moord op de indiaan true crime dossiers

Opsporing Verzocht is bekend van de televisie, maar gaat nu ook podcasten. ‘De moord op de Indiaan’ bijt het spits af: wie vermoordde Hans Schonewille, ook wel bekend als ‘de Indiaan’?

Op 10 juni 1999 kreeg de 47-jarige Hans Schonewille uit Leiden een telefoontje, waarna hij afscheid nam van zijn vrouw en met zijn auto vertrok. De volgende ochtend werd hij doodgeschoten aangetroffen op een afgelegen parkeerplaats in Aarlanderveen. We schrijven nu bijna 22 jaar later, maar de zaak is nog stééds niet opgelost door de politie. Daar moet verandering in worden gebracht en met een podcastserie bestaande uit zes afleveringen (én een beloning van 30.000 euro uitgeloofd door de Hoofdofficier van Justitie) wordt de hulp van het publiek ingeschakeld, om voor eens en altijd een antwoord te krijgen op de vraag: wie vermoordde de Indiaan?

Hans Schonewille

Hans Schonewille was een bekend figuur in Leiden en dat kwam door zijn werk in de horeca en zijn rol in de illegale lotto. De moord op de Indiaan heeft 22 jaar na dato nog altijd veel impact op de levens van zijn vrouw, zoon, kleinzoon en broer van Hans. In de podcast doen zij daarover een boekje open. Daarnaast komen rechercheurs van toen en nu aan het woord; zij geven de beide journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin (ook wel bekend van ‘De Showbizmoord‘ en ‘Mathildes Mysterie‘) een inkijkje in het onderzoek en sporen.

De Bruin komt aan het woord op de website van Opsporing Verzocht: “Het is een hele interessante zaak over een man met een bijzonder verhaal. Het leven van Hans Schonewille zou zo uit een spannend jongensboek kunnen komen. Hij begaf zich in verkeerde kringen en handelde in schimmige zaakjes. Toch was hij meer dan alleen een crimineel. Na zijn dood bleef zijn familie dan ook achter met een heleboel onbeantwoorde vragen. Hopelijk kunnen we met de podcast bijdragen aan het oplossen van deze zaak.”

‘Oplossing ligt waarschijnlijk onder onze neus’

Esther Izaks, woordvoerder namens de politie, hoopt daar óók op: “We merken dat het bij cold cases ontzettend belangrijk is om deze zaken onder de aandacht te houden; om te laten weten dat ze nog niet zijn opgelost. Met deze podcastserie van Opsporing Verzocht kunnen we het publiek op een nieuwe manier – heel uitgebreid en indringend – betrekken bij het onderzoek en de vragen die we nog hebben over deze moord.” Tactisch coördinator Ramon stelt in de podcast: “De oplossing van de dood van Hans Schonewille ligt waarschijnlijk onder onze neus.” Het is de bedoeling dat luisteraars van de podcast tips geven, waarmee dus 30.000 euro valt te verdienen.

Wordt de moord opgelost, dan kan weduwe Kitty het eindelijk een plekje geven. Aan Omroep West vertelt ze: “Kijk, ik zeg je eerlijk: misschien krijg ik wel antwoorden waar ik niet blij van ga worden. Misschien ken ik iemand die erbij betrokken is geweest wel? Misschien heb ik er wel eens naast gestaan bij de bakker? Maar ik denk dat het erger is om het niet te weten, dan het wel te weten.” In de podcast wordt gesuggereerd dat ‘heel veel Leidenaren weten hoe het zit’. “Hans zou dit jaar 69 geworden zijn en inmiddels zijn er uit zijn omgeving al veel mensen weggevallen. Maar er zijn nieuwe generaties. Nazaten van de mensen die overleden zijn. Je maakt mij niet wijs dat alles mee het graf is ingegaan.”

➡ Beluister hier De moord op de Indiaan