Podcast

Judit Nyari (25) mogelijk slachtoffer van seriemoordenaar, zegt politie in podcast

Met de podcast Cold Case: De moord op Judit Nyari vraagt de politie aandacht voor de nog altijd onopgeloste zaak van Judit Nyari. De jonge vrouw (25 jaar oud) werd in 1993 vermoord en gedumpt in de bosjes bij Dronten.

Nyari, werkzaam als prostituee, werd op 6 december 1993 dood gevonden bij recreatiebos De Meerval bij Dronten. Op dat moment was ze al vijf dagen niet meer gezien. De laatste die haar sprak was een conducteur in de trein van Amsterdam naar Utrecht, op 1 december. Judit kreeg van hem een boete omdat ze geen kaartje had gekocht.

Judit was vlak voor haar dood flapuit

In het afgelopen jaar heeft de politie regelmatig aandacht besteed aan deze coldcase, met behulp van de podcast Cold Case: De moord op Judit Nyari. Familieleden en bekenden van het slachtoffer komen aan het woord, evenals hulpverleners en politiemensen. De podcast maakt maar al te duidelijk dat Nyari opgroeide in een problematisch Amsterdams gezin; ze werd uit huis geplaatst, belandde op straat, raakte verslaafd en kwam uiteindelijk dus in de prostitutie terecht. Vlak voor haar dood lag ze in het ziekenhuis omdat ze hiv bleek te hebben.

Een politiemedewerker vertelt dat Judit op dat moment een flapuit was en zich soms als een stampend kind gedroeg. Zou ze daarom vermoord zijn? “Misschien wist ze wel dingen. Misschien heeft ze dingen geroepen die ze beter niet had kunnen roepen.” De autoriteiten spelen echter ook met de gedachte dat er in de jaren 80 en 90 een seriemoordenaar actief was die het gemunt had op prostituees. In die periode werden namelijk maar liefst honderd kwetsbare vrouwen vermoord…

Seriemoordenaar reële optie

Coördinator René Bergwerff vertelt: “Het kan niet zo zijn dat als er nu nog tachtig zaken open staan, dat we dan met tachtig verschillende daders te maken hebben. Dat lijkt niet waarschijnlijk. Met andere woorden; er moeten gewoon zaken aan elkaar te relateren zijn. Er moeten gewoon daders voor meer dan één zaak verantwoordelijk zijn.” In belang van het onderzoek kan hij geen specifieke details delen: “Wat ik wel kan zeggen; de zaak van Judit past wel in een belangrijk deel van de prostitutiemoorden zoals we ze zien.”

De nieuwe aandacht voor de zaak heeft al zo’n tien tips opgeleverd, maar het team dat onderzoek doet kan meer informatie goed gebruiken. De politie is bijvoorbeeld benieuwd naar de contacten van Judit in de laatste fase van haar leven, en ook de vindplaats is nog altijd een groot raadsel. Waarom zou iemand gekozen hebben voor De Meerval in Dronten? Men sluit niks uit, ook niet dat ze bijvoorbeeld ruzie had gekregen met een klant, of over drugs.

Judit slachtoffer van ‘weldoener’?

Daarnaast is het volgens de politie mogelijk dat Judit contact had met een zogenaamde weldoener, iemand die prostituees onderdak bood in ruil voor seks en macht. Sociaal werker Rebecca vertelt in de Stentor dat je in die tijd (de jaren 70 en 80) meer van dat soort mannen had: “Die profiteerden van de dakloosheid en geestelijke nood, behoefte aan gezelschap, behoefte aan geld en behoefte aan ondersteuning. Ik vond het misschien toen minder walgelijk dan nu.”

➡ De podcast Cold Case: De Moord op Judit Nyari kun je hier beluisteren