Nieuws

Weinig vertrouwen in onderzoek naar moord op Peter R. de Vries

Er stonden mannen klaar om dit te filmen

Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi, hebben weinig vertrouwen in het onderzoek naar de liquidatie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

“Het Marengo-proces is met bloed doordrenkt”

Tijdens een speciaal belegde persconferentie op donderdagavond vielen er harde woorden. De beide raadsmannen eisen een volledig onafhankelijk onderzoek, dat duidelijk moet maken waarom de beveiliging van De Vries tekortschoot. Ook de moord op de broer van Nabil B., Redouan, en advocaat Derk Wiersum moeten daar volgens Schouten en De Jong in worden meegenomen. “Het Marengo-proces is met bloed doordrenkt”, vertelde Schouten bij het persmoment.

De advocaten hadden onlangs een onderhoud met Dick Schoof, secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid… “We zijn wel gehoord, maar niet begrepen. De feiten moeten boven water komen, en als er sprake was van falen, moeten de personen die daarvoor verantwoordelijk waren ter verantwoording worden opgeroepen.”

Dodenlijst

Schouten wees naar een appje dat op 1 maart gestuurd werd door een veiligheidsdeskundige: “De tekst die daarin stond luidde dat de actuele info ‘niet leidt tot een ander dreigingsbeeld’ voor ons.” Op dat moment was echter wél bekend dat er een dodenlijst was opgesteld.

“Peter vond het bespottelijk”

Vier maanden later werd Peter R. de Vries doodgeschoten… “We willen weten welke concrete info er was nadat die dodenlijst was verschenen. Of er voldoende aanleiding was om ervan uit te gaan dat ons leven groot gevaar liep.” Volgens de raadsmannen heeft de overheid levensgrote fouten gemaakt: “Peter vond het bespottelijk dat hem niet werd verteld op basis van welke informatie hij op die lijst stond. Zelfs nu wordt er nog niet naar ons geluisterd.”

Het is inmiddels algemeen bekend dat De Vries geen beveiliging wilde: “Maar hij voerde wel gesprekken over het soort beveiliging dat hem wel kon worden aangeboden.”

De overheid is van zins om een onderzoekscommissie in het leven te roepen met aan het hoofd Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. In een reactie op de aantijgingen van Schouten en De Jong laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan De Telegraaf weten vertrouwen te hebben dat de commissie zijn werk onafhankelijk en kritisch zal verrichten.