Nieuws

Nieuwe zoekactie naar lichaam Tanja Groen

tanja groen true crime dossiers

Dit voorjaar zetten politie en justitie een nieuwe zoekactie naar het lichaam van de verdwenen Tanja Groen op touw in Eindhoven en Geldrop. Dat er juist hier wordt gezocht, heeft vermoedelijk te maken met de veroordeelde moordenaar Wim S., die afkomstig is uit Geldrop.

Volgens De Telegraaf is de nieuwe zoekactie te danken aan studenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die in het onderzoek zijn gedoken. Justitie in Limburg wenst dit overigens niet te bevestigen. Middels een schriftelijke reactie laat men weten: “De cold case Tanja Groen heeft onze geprioriteerde aandacht. Met het oog op het lopende onderzoek doen wij geen verdere mededelingen.” Een jaar geleden werd er al op een begraafplaats in Maastricht gezocht, maar het lichaam van Groen werd hier niet aangetroffen…

Hoogleraar rechtspsychologie en studenten zetten politie voor het blok

De nieuwe actie werd eerder al aangekondigd door hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. Hij startte een paar jaar geleden het project Gerede Twijfel en liet studenten zich buigen over de zaak. Dat leidde tot een rapport met concrete aanwijzingen, dat ingeleverd werd bij het Openbaar Ministerie in Limburg. De cold case-officier van dienst liet de hoogleraar aanvankelijk weten niets te gaan doen met de nieuwe bevindingen, maar daar kwam behoorlijk snel verandering in. Van Koppen liet eerder al weten: “We hebben ze voor het blok gezet. Wij gaan met speurhonden de hei op. De politie assisteert met forensische rechercheurs.”

Hoogstwaarschijnlijk wordt er naar het stoffelijke overschot van Groen gezocht op de Strabrechtse Heide. In de gevangenis vertelde Geldroppenaar Wim S. aan een medegedetineerde dat hij meerdere vrouwen vermoord had, waarna hij zich ontdaan zou hebben van de lichamen in het bewuste natuurgebied. S. zat op dat moment in voorarrest omdat hij verdacht werd van de moord op Rienja Shewpersadingh in 1993, waarvoor hij ook veroordeeld werd en zes jaar cel plus tbs kreeg. S. zou in de gevangenis meermaals de naam van Groen hebben laten vallen, maar is inmiddels overleden.

‘Wim S. heeft tegen mij elf moorden opgebiecht’

Groen fietste in september van 1993 van de studentensociëteit in Maastricht naar haar huis in Gronsveld, een ritje van slechts acht kilometer, maar kwam daar nooit aan. S. verbleef op dat moment in de buurt, op een camping in Valkenburg, maar verklaarde niks met haar verdwijning te maken te hebben. Achter de tralies kwam hij daar dus naar verluidt op terug. Pieter Knabben, die in de cel naast die van S. zat, zegt in het Algemeen Dagblad: “Hij heeft tegen mij elf moorden opgebiecht.” Volgens hem ging het om Tanja Groen, Anny van der Groen-Heyligers, Henny Maas en Gerrie Schellekens: “Hij reed in een okerkleurige Opel. Daarmee zei hij dat hij Tanja Groen had opgepikt en mee naar Brabant had genomen. Onderweg dumpte hij haar fiets bij een sluis van de Zuid-Willemsvaart. In de Strabrechtse Heide begroef hij haar en strooide ongebluste kalk over het lichaam.”