Nieuws

Zwijn van Palermo vermoordde 200 à 300 mensen, maar komt nu vrij

brusca true crime dossiers

Giovanni Brusca is een van de beruchtste Siciliaanse maffialeden óóit, maar op maandag is hij door de Italiaanse autoriteiten vrijgelaten uit de gevangenis. Sinds 1996 zat hij een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op rechter Giovanni Falcone in 1992.

Het Zwijn van Palermo

Eind jaren 80 leidde Falcone een groot aantal processen tegen de Siciliaanse maffia, maar in 1992 werd hij, samen met zijn vrouw én drie beveiligers, vermoord. De maffia bracht explosieven aan onder een snelweg en brachten die tot ontploffing toen de auto van Falcone eroverheen reed. Vier jaar later, in 1996 dus, werd Brusca gearresteerd met betrekking tot deze aanslag en uiteindelijk werd hij veroordeeld tot levenslang. Men stelde vast dat ‘Het Zwijn van Palermo’ degene was geweest die de explosieven tot ontploffing had gebracht.

Aanvankelijk werkte Brusca helemaal niet mee aan het onderzoek naar de activiteiten van de Siciliaanse maffia. In 2001, toen hij vijf jaar achter de tralies zat, veranderde dat. Hij gaf op dat moment toe tussen de 200 en 300 moorden te hebben gepleegd…

Meegewerkt aan onderzoek naar maffia

Het voormalige maffialid mag de gevangenis nu na 25 jaar verlaten omdat hij volgens de Italiaanse autoriteiten heeft meegewerkt aan verder onderzoek naar de activiteiten van de Siciliaanse maffia. Voorwaarde voor zijn vrijlating is wel dat hij zich op afgesproken tijden moet melden bij het politiebureau en de reclassering. Daarnaast mag hij vier jaar lang geen alcohol drinken.

In Italië heeft de vrijlating van Brusca tot grote ophef geleid. De weduwe van een van de lijfwachten die door het Zwijn van Palermo werd vermoord, Tina Montinaro genaamd, vertelt aan een Italiaans persbureau: “Ik ben woedend, echt woedend. Heel Italië zou hierover boos moeten zijn. De staat werkt ons alleen maar tegen.” Maria Falcone, de zus van Giovanni Falcone, laat verrassend genoeg een ander geluid horen: “Vanuit een menselijk oogpunt doet dit heel erg pijn, maar het is volgens de wet, iets wat mijn broer een hoog goed achtte, en dat moet worden gerespecteerd.”