Nieuws

Wedstrijd De Graafschap in het teken van zaak-Sem Vijverberg

sem vijverberg true crime dossiers

De Graafschap speelde gisteravond in de Keuken Kampioen Divisie tegen FC Dordrecht (einduitslag 0-3) en die wedstrijd stond in het teken van de zaak-Sem Vijverberg, de baby die in 2006 dood gevonden werd in een vijver in Doetinchem.

Wie bracht baby Sem Vijverberg om het leven?

De spelers van De Graafschap, FC Dordrecht én de scheidsrechter en zijn assistenten hadden voorafgaand het duel allemaal een shirt aan met het nummer 0 en de naam van Sem Vijverberg erop. Ook was het stadion van de Doetinchemmers eenmalig omgedoopt van ‘De Vijverberg’ naar ‘Stadion Sem Vijverberg’. Daarnaast was er een minuut stilte en werd er een witte ballon de lucht in gelaten. Ook konden we op de tribunes van het stadion grote spandoeken zien met daarop de teksten: ‘Wie bracht baby Sem Vijverberg om het leven?’ en ‘Het is nooit te laat om te praten!’

Afgelopen donderdag besteedde het televisieprogramma Opsporing Verzocht al aandacht aan de coldcase. Duidelijk werd dat de hoofdofficier van justitie een beloning van 15.000 euro heeft uitgeloofd voor de tip die helderheid in de zaak kan brengen.

Echte naam Sem Vijverberg onbekend

‘Sem Vijverberg’ werd in 2006 levenloos gevonden in Doetinchem. Hoe het kindje echt heette weten we niet, maar de kinderen die hem vastgevroren in een vijver vonden, gaven hem de voornaam Sem. De pasgeboren baby, die hoogstwaarschijnlijk niet langer dan één dag geleefd heeft, was met veel geweld om het leven gebracht. Bij de begrafenis gaven de kinderen hem ook een achternaam: Vijverberg, naar het onderkomen van De Graafschap.

De politie spaarde in 2006 kosten nog moeite in het onderzoek naar de toedracht van de dood van baby Sem. Er werden liefst 25 rechercheurs op de zaak gezet, waarnaast er meermaals dna-onderzoek gedaan werd, zónder succes. De ouders van het kindje zijn dus nog altijd onbekend, en de vraag wat er precies gebeurd is, heeft ook geen antwoord gekregen.

De Graafschap-directeur twijfelde geen moment

Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap liet in een eerder stadium aan de NOS weten dat hij geen moment twijfelde toen de politie bij hem op de stoep stond met het verzoek om te helpen om de zaak in de spotlights te brengen: “Je wordt hard geraakt als zo’n jong leven in de knop gebroken wordt. Natuurlijk zeg je dan: hier gaan we die politie bij helpen.” Hij kon het zich nog goed herinneren: “Ik woonde toen niet in Doetinchem, maar ik herinner me dat de regio op zijn kop stond. Het was zo’n schrijnende situatie, een kwetsbaar jongetje wiens leven, zoals ik zei, in de knop gebroken is. Het is niet te bevatten. Daarom willen we er aandacht voor, zodat de politie de waarheid kan achterhalen. Als dat lukt, zou dat heel mooi zijn.”