Nieuws

Verdachte moord op militair: ‘Politie probeert mij te framen’

marcel hoogerbrugge true crime dossiers

Het Openbaar Ministerie heeft achttien jaar celstraf geëist tegen Hala E. voor de moord op militair Marcel Hoogerbrugge (49). Volgens justitie heeft zij hem gedrogeerd en daarna doodgeslagen met een hard metalen voorwerp.

Gedrogeerd met medicijnencocktail

Op 20 december 2017 werd Hoogerbrugge door zijn ouders gevonden: hij lag met een ingeslagen schedel op bed in zijn bovenwoning aan de Dr. Anton Philipsstraat in Hoogeveen. Normaal gesproken ging hij drie à vier keer bij zijn vader en moeder een kop thee drinken, maar die hadden al een paar dagen niets van hem vernomen. Ze gingen op onderzoek uit en deden dus een gruwelijke ontdekking. Uit bloedonderzoek bleek dat Hoogerbrugge gedrogeerd was met een mix van medicijnen, waaronder antipsychotica. Van medicijnen moest hij echter helemaal niets weten, en daarom denkt het OM dat hij ze niet zélf ingenomen heeft.

Hala E., tegenwoordig woonachtig in Groot-Brittannië, onderhield al jaren een vriendschap met Hoogerbrugge. Haar vingerafdrukken en DNA werden gevonden op glazen in zijn vaatwasser, en daarin werden ook medicijnresten aangetroffen. De 48-jarige vrouw heeft altijd ontkend en deed dat afgelopen donderdag ook in de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie denkt dat E. een cocktail aan medicijnen in het drankje van Hoogerbrugge stopte, om hem te kunnen vermoorden als hij versuft in bed lag. Een paar dagen voor de moord bracht ze een bezoekje aan een vrouw in Meppel met wie ze al heel lang geen contact meer had. Na die afspraak bleken er medicijnen te zijn verdwenen, anti-depressiva en kalmerende middelen. En juist die stofjes werden in het bloed van de vermoorde militair aangetroffen.

“Wil je mijn hoofd in de war maken met rare trucjes?”

De officier van justitie vermoedt dat Hala E. haar ‘moordplan’ al een keer eerder uitprobeerde. Toen de vader van Marcel Hoogerbrugge zijn zoon namelijk op 6 december om half 6 ’s middags belde, verklaarde die net wakker geworden te zijn. Hij reageerde beduusd: “Dat is gek. Zou ik gedrogeerd zijn?” Hij stuurde E. een paar woedende e-mails: “Iedere keer als jij bent geweest is er iets geks aan de hand. Ik ben niet blij met dit soort stiekeme grappen. Wil je mijn hoofd in de war maken met rare trucjes? Me laten flippen? Hou op met je mindgames!”

‘Politie probeert me te framen’

In de rechtbank reageerde ze stoïcijns. Ze zei dat Hoogerbrugge wel vaker ‘lelijke mails’ stuurde: “Dat was zijn natuur. Hij meende het niet.” De vijf mobiele telefoons (met dertien simkaarten) die Hala gebruikte, waren op het tijdstip van de moord allemaal uitgeschakeld. Bovendien bleken de alibi’s die ze gaf niet te kloppen. Maar dat is de schuld van de politie, zei E. in de rechtszaal. Die zou haar namelijk willen framen… “Misschien omdat ik het makkelijkst te pakken ben.” De officier reageerde als door een adder gebeten: “Daar neem ik aanstoot aan. Alle getuigenverhoren zijn opgenomen en kunnen worden gecontroleerd.”

Het Openbaar Ministerie heeft dus achttien jaar celstraf geëist tegen E., de uitspraak volgt later.