Nieuws

Van moord op Herman Rouwenhorst verdachte Keniaanse maakt rare sprongen

rouwenhorst true crime dossiers

De van de moord op Herman Rouwenhorst (55) verdachte Keniaanse, zijn echtgenote, trekt de trukendoos open in een poging om vervolging te voorkomen. Ze beweert zelfs met zijn broer getrouwd te zijn geweest…

Grote verbazing

Willem Rouwenhorst, de broer van het slachtoffer, reageert in gesprek met het Algemeen Dagblad: “Ze heeft een huwelijksakte vervalst.” Dat komt voor hem niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel: “Bij het opruimen van de spullen van mijn broer, een maand geleden in zijn woning, vond ik allerlei vervalste papieren waaronder een huwelijksakte. Daarin las ik tot mijn grote verbazing dat ik getrouwd was geweest met Riziki Cherono en zelfs een kind bij haar verwekte.”

De Apeldoorner zag al snel dat het een (slechte) vervalsing betrof: “Ze had er gewoon iets overheen geplakt en wat gefotoshopt.” Naar eigen zeggen bracht Rouwenhorst de vervalste documenten meteen naar de politie, waarbij de afspraak werd gemaakt om er niets over naar buiten te brengen in afwachting van het onderzoek. Dat kreeg vorige week een flinke boost met de arrestatie van twee voormalige medewerkers van de vermoorde Herman. Een van hen gaf toe dat diens echtgenote hem ‘een mooie beloning’ in het vooruitzicht had gesteld voor het vermoorden van haar man.

“Waarom zou ik dat doen?”

De Keniaanse zit vast op verdenking van het beramen van de moord, maar ontkent in alle toonaarden. Haar nieuwe actie kan gezien worden als een poging om het motief (het erven van alle bezittingen van haar man) onderuit te halen. Willem Rouwenhorst had al wel verwacht dat de vrouw ‘vroeg of laat’ met de huwelijksakte aan zou komen zetten. Hij gaat ervan uit dat de rechter vast zal stellen dat het om een vervalsing gaat: “Ik ben in Nederland getrouwd en heb hier kinderen. Hoe zou ik met haar hebben kunnen trouwen en een kind verwekken terwijl ik hier zit en vooral ook, waarom zou ik dat doen?”

Zijn broer wilde scheiden van zijn echtgenote. Volgens de wetgeving van Kenia heeft die dan recht op de helft van zijn bezittingen: “Als ze schuldig wordt bevonden, krijgt ze niks en gaat alles naar de twee Keniaanse en de drie Nederlandse kinderen van mijn broer.”

Rammelende verklaringen

Eind juni gaf Cherono rammelende verklaringen over de moord op haar man, waarna ze gearresteerd werd. Volgens de Keniaanse kwam Rouwenhorst op 4 juni, de dag van zijn moord, laat thuis, waarna hij klaagde over een gezwollen been: “Ik masseerde het zoals gewoonlijk met warm water. Daarna aten en dronken we wat en gingen slapen. ’s Nachts werd ik gewekt door twee mannen die aan mijn kan van het bed stonden. Drie anderen stonden bij mijn man. Ze knevelden ons en eisten geld. Daarna werd ik ontvoerd in onze auto en vastgebonden achtergelaten in de buurt van een hotel.”

Cherono wil op borgtocht vrijgelaten worden: “Er is geen bewijs dat ik de kinderen, huishoudhulp of conciërge probeerde te beïnvloeden over hun verklaringen en zal dat ook niet doen. Ik heb familieleden die mijn aanwezigheid bij de hoorzittingen kunnen garanderen. Ik heb bovendien gene reden om te vluchten omdat ik bezittingen heb met mijn man waaronder onze woning, een auto, een boot en een braakliggend en bebouwd stuk grond.”