Nieuws

Uitkomst politieonderzoek: Lichaam Sumanta Bansi opgelost met chemicaliën

sumanta bansi true crime dossiers

De politie denkt dat het lichaam van de vermiste Sumanta Bansi opgelost is in natriumhydroxide. Dat is althans de conclusie die getrokken wordt in het onderzoeksrapport, dat De Telegraaf ingezien heeft.

Bansi, van Surinaams-Hindoestaanse afkomst, wordt sinds februari 2018 vermist. De politie vermoedt dat haar ex-minnaar Manodj B., diens vrouw, broer Dennis en vader Dwarka betrokken zijn bij de verdwijning van de 22-jarige studente, die een opleiding biomedische wetenschappen volgde aan de Universiteit van Amsterdam. Ten tijde van haar verdwijning woonde ze bij de familie B. in huis.

Bansi raakte twee keer zwanger van Manodj. De eerste keer liet ze de ongeboren baby onder druk aborteren, maar de tweede keer stond ze erop om het kindje te baren. Ze maakte haar zwangerschap bekend en kort daarop verdween ze. De politie ging er al snel van uit dat ze het slachtoffer was van een misdrijf en hoogstwaarschijnlijk niet meer in leven was. Er werden zoekacties op touw gezet in een bos in Wieringerwerf en lang de Afsluitdijk, maar die leverden niets op.

Onthullende gesprekken tussen Manodj B. en broer Dennis

Al snel besloot de politie om Manodj te monitoren. In het programma Crime Desk onthulde misdaadjournalist Mick van der Wely van De Telegraaf onlangs: “Manodj blijkt al twee jaar te worden afgeluisterd.” En dat heeft wat opgeleverd, want de autoriteiten beschikken over behoorlijk onthullende gesprekken tussen B. en zijn broer. Tijdens een autorit in de nacht van 30 juni op 1 juli 2019 werd er bijvoorbeeld gesproken over ‘chemicaliën in de achterbak’, die Manodj had meegenomen van zijn werk bij een pluimveeslachterij. In het onderzoeksrapport wordt hij geciteerd: “Als je het vermengt, zeg maar met water, dan gaat het werken.” Broer Dennis vulde hem aan: “Je moet het doen als het regent.”

Later die nacht zijn de twee op camerabeelden bij hun huis in Hoorn te zien, terwijl ze jerrycans naar binnen dragen. Bij een doorzoeking van de woning in november van 2020 trof de politie ook twee lege jerrycans aan. Naar verluidt zijn het dezelfde als die uit het pluimveebedrijf zijn meegenomen.

Politie: lichaam Bansi opgelost met ‘maffiazuur’

Op basis van de afgeluisterde gesprekken en observaties denkt het Openbaar Ministerie dat er gebruik is gemaakt van het goedje natriumhydroxide. Dat middel wordt wel vaker gebruikt om lichamen in op te lossen, want niet voor niets draagt het de bijnaam ‘maffiazuur’: de Siciliaanse maffia gebruikte het in zijn hoogtijdagen om zich te ontdoen van stoffelijke overschotten.

De politie is van plan om de zoektocht naar de resten van het lichaam van Sumanta in maart te hervatten. Wel is het de vraag of er überhaupt nog iets te vinden is. Patholoog-anatoom Frank van der Groot laat aan De Telegraaf weten: “De botten zijn waarschijnlijk wel overgebleven. Maar om er een dna-profiel uit te halen is ontzettend lastig. Door de chemische reactie is al het bruikbare materiaal opgelost.”