Nieuws

Spanje geschokt: lichaam Olivia (6) in tas op zeebodem

olivia anna true crime dossiers

Spanje is al maanden in de ban van de verdwijning van twee piepjonge meisjes: Olivia van 6 jaar oud en haar zusje Anna (1). Het lichaam van Olivia is nu gevonden; het lag in een tas op de bodem van de zee bij Tenerife, verzwaard met een anker…

De vader en moeder van de twee meisjes, Tomás Gimeno en Beatriz, waren na een vechtscheiding niet meer on speaking terms. De twee hanteerden desondanks een informele overeenkomst over bezoekrecht van de vader, maar die was niet blij met de voorwaarden. Op 27 april nam Gimeno zijn twee dochters mee naar zijn huis in het dorpje Igueste, maar hij keerde niet op het afgesproken tijdstip terug. Beatriz raakte steeds ongeruster en belde haar ex-man een paar keer op. Hij maakte haar vervolgens wijs dat een bezoekje aan een restaurant voor vertraging had gezorgd.

‘Je zult ze nóóit meer zien’

De moeder van Olivia en Anna wachtte uren en uren op de terugkeer van haar dochters, zonder resultaat. Ze probeerde Gimeno nóg een keer te bereiken, maar kreeg de schrik van haar leven: in hun laatste gesprek beet Tomás haar toe dat ze de kinderen nóóit meer levend zou zien…

Het Spaanse dagblad El Païs weet dat Gimeno op de bewuste avond in de haven gespot werd met een aantal reiskoffers en sporttassen. Hij had een korte boottocht gemaakt en kreeg daarvoor een coronaboete, wegens het overtreden van de avondklok. Desondanks stapte hij na middernacht weer op zijn boot, al pikten de bewakingscamera’s geen beelden op van Olivia dan wel haar zusje Anna.

Laatste bezoekje aan ouders

De volgende dag trof de politie de boot van Gimeno aan, op drift geslagen in de buurt van de gemeente Güímar. Aan boord werden bloedsporen van de man gevonden en agenten spotten even later het autostoeltje van Anna, dat op zee dreef. Meteen vreesde de politie voor een dramatische afloop, en het gemoed werd er niet beter op toen bleek dat Tomás vlak voor zijn ‘boottocht’ een bezoekje had gebracht aan zijn ouders, die claimden dat het ‘leek alsof hij afscheid kwam nemen’. Waarom ze niet aan de bel trokken is onbekend.

Na de eerste paar ontdekkingen besloten de autoriteiten om de zeebodem uit te kammen. Een schip van het Spaanse Oceanografisch Instituut stuurde er zelfs een robot op uit, en op 1 kilometer diepte, 5,5 kilometer uit de kust van Tenerife, vond die een sporttas op de zeebodem met daarin het lichaam van de kleine Olivia. De tas was verzwaard met een anker… Van zusje Anna is nog altijd geen spoor gevonden.

“Oneerlijk, wreed en totaal onverdiend”

Burgemeester José Manuel Bermudez van Santa Cruz reageert geschokt: “Niemand wilde het geloven. De gemeenteraad en alle burgers zijn diepbedroefd. Het is oneerlijk, wreed en totaal onverdiend voor de meisjes en hun families.”