Nieuws

Deze seriemoordenaars sliepen in het Cecil Hotel

Richard Ramirez Night Stalker

De Netflix-docuserie Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel vertelt het verhaal van Elisa Lam, die spoorloos verdween toen ze in het Cecil Hotel verbleef. Maar dat etablissement kwam in zijn geschiedenis veel vaker in aanraking met het ‘kwaad’. Van twee beruchte seriemoordenaars weten we zeker dat ze er sliepen.

Richard Ramirez (Night Stalker)

Richard Ramirez, ook wel bekend als de Night Stalker, liet begin jaren 80 een spoor van vernieling achter in Los Angeles en omstreken (zelf in San Francisco, honderden kilometers verderop). Uiteindelijk vermoordde hij veertien personen, van kinderen tot hoogbejaarden, en daarbij gebruikte hij het Cecil Hotel, waar hij vast zijn intrek had genomen, als uitvalsbasis. Zijn met bloed besmeurde kleren dumpte hij in de containers in een steegje achter het hotel, waarna hij het etablissement naakt óf in zijn ondergoed binnenliep, om vervolgens naar zijn kamer te gaan. Waar je zou denken dat zoiets toch op móét vallen, was dat niet het geval in het Cecil Hotel. Dat werd toentertijd namelijk vooral betrokken door drugsverslaafden en ander ‘gespuis’.

Jack Unterweger

In 1985 werd de Night Stalker gearresteerd en ter dood veroordeeld, maar zes jaar later kreeg het Cecil Hotel een andere beruchte gast: Jack Unterweger, een Oostenrijkse journalist die zijn vrije tijd gebruikte om prostituees te wurgen met hun eigen bh’s. Naar verluidt koos deze seriemoordenaar voor het bewuste hotel door de link met Ramirez, al is dat nooit bewezen. Desalniettemin: tijdens het verblijf van Unterweger werden er in Los Angeles drie prostituees vermoord. De politie wist een verband te leggen met zes onopgeloste zaken in Oostenrijk en er volgde een klopjacht. Uiteindelijk werd de moordenaar gearresteerd in Miami, waarna hij levenslang kreeg. Achter de tralies gedroeg de Oostenrijker zich voorbeeldig, waarna hij in 1990 voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. Unterweger kon zich echter niet bedwingen en keerde terug naar Californië, om zijn moordtocht ‘gewoon’ voort te zetten. De seriemoordenaar eiste in totaal elf slachtoffers.

Black Dahlia

Niet alleen bekende moordenaars deden Cecil Hotel aan, ook een bekend slachtoffer sliep in het hotel. Althans, volgens de geruchten, want helemaal zeker is het niet. Hoe dan ook: we hebben het over Elizabeth Short, beter bekend als de ‘Black Dahlia’. Op 15 januari 1947 werd zij dood aangetroffen in Leimert Park in Los Angeles, haar lichaam zwaar toegetakeld en zelfs in tweeën gesneden. Daarvóór zou ze overnacht hebben in het Cecil Hotel. Haar moordenaar werd nooit gevonden…

‘Agenten durfden Cecil Hotel niet binnen te gaan’

Hoe kan het dat er zich zulke duistere zaken afspeelden in het Cecil Hotel? De verklaring is betrekkelijk simpel: het hotel ligt op een steenworp afstand van Skid Row, waar de verslaafden van Los Angeles samenkomen en in tenten wonen. In de jaren 70 en 80 groeide dat gebied explosief en volgens Richard Schave, een gids bij Esotouric, dat onder meer het Hotel Horrors and Main Street Vice-pakket aanbiedt, werd Cecil Hotel gedurende lange periodes gemeden door de politie: “Het was er één grote chaos en zelfs agenten vreesden voor hun leven bij een bezoekje aan het hotel. Daar weigerden ze dus te patrouilleren.”