Nieuws

Politie zocht uren in huis Gita, en vond haar lichaam… op de bank

gita reyers true crime dossiers

Maar liefst drie uur lang doorzocht de politie het huis van Gita Reyers in de wijk Leyenburg in Den Haag, aanvankelijk zonder succes. Uiteindelijk ontdekten agenten haar lichaam echter op de bank, onder een stapel troep. Hoe kan dat?

Op 24 oktober van het afgelopen kalenderjaar bracht de politie voor het eerst een bezoekje aan de woning van Gita (35). De Haagse zag er misschien vrolijk uit op foto’s, maar haar leven was allerminst stabiel. Ze zocht bijvoorbeeld jaren zonder succes naar werk en werd begeleid door Parnassia (hulp bij psychiatrische problemen). Daar kwam ook nog eens een relatiebreuk met haar vriend Boris bovenop, waarna ze van de aardbodem verdween.

Bezoek nummer één

En op 24 oktober vond de politie het dus tijd voor actie: agenten brachten een kort bezoek aan het huis van Reyer, waar ze spullen probeerden te vinden die konden helpen bij de zoektocht naar de vrouw. Volgens de advocaat van Rita’s ex Boris zijn ze in totaal twee uur binnen geweest.

Bezoek nummer twee

Een paar dagen later doen ze de woning in Leyenburg een tweede keer aan, en nu zijn het forensisch rechercheurs die het huis afspeuren naar sporen. Drie uur lang zijn ze aan het werk, waarna ze een lugubere ontdekking doen: Reyer blijkt in het huis te zijn; ze ligt dood op de bank onder een hoop troep, een stapel dikke dekens.

Nabestaanden kunnen dit verhaal niet geloven, want hoe kan het dat getrainde politiemensen het stoffelijk overschot niet eerder vonden? Ze roken niets, ze zagen niets geks… Wat was er aan de hand? Sonja Veldthuis, forensisch deskundige bij het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau, geeft duiding in het Algemeen Dagblad: “We hebben vaak een beeld zoals in televisieseries. Er zijn vliegen, het stinkt. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.”

Ex-vriend Boris verdacht van moord

Ex-vriend Boris is in hechtenis genomen en wordt verdacht van moord. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij Gita gewurgd en zat hij nog weken naast haar lichaam op de bank. Hij deed zijn alledaagse dingetjes, zoals bijvoorbeeld boodschappen doen en Wi-Fi (van de buren) gebruiken. Al ontkent hij dit, want volgens hem wás er helemaal geen lichaam. En daarom zouden de agenten de eerste keer ook niets geroken hebben. Veldthuis weerspreekt deze lezing, want: “Als ze niet is opgemerkt dan is de kans het grootst dat ze al ingedroogd is geweest.” Is het koel en droog, dan gaat ontbinding niet zo snel en blijft het lichaam het meest in stand, aldus de deskundige.

“Je weet zelf ook dat als je vlees op het aanrecht legt, dan is het zo bedorven”, besluit Veldthuis. “In de koelkast is het nog een paar dagen goed. Maar als je het de vriezer stopt kan je het weken of maanden bewaren, zonder dat het bederft. Met het menselijk lichaam is het niet anders.” Op 25 mei gaat de rechtszaak tegen Boris verder.