Nieuws

Politie houdt verdachte aan in moordzaak Els Slurink

els slurink true crime dossiers

Op 5 februari jongstleden heeft de politie van Groningen een 44-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Els Slurink, die in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven werd gebracht met een messteek in haar hart. Onlangs barstte er nog een mediaoffensief los rond deze moord: onder meer Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de coldcase.

Of dat geholpen heeft is onbekend, maar wel weten we dus dat er een man aangehouden is. De verdachte, genaamd Jahangir A., staat ingeschreven als inwoner van de plaats Geldrop en zit momenteel in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen maar contact mag hebben met zijn advocaat. Om die reden zijn het Openbaar Ministerie en de politie ook niet loslippig: ze hebben nog geen verdere informatie verstrekt over het onderzoek en de daaruit ontstane aanhouding.

Messteek in het hart

De 33-jarige Els Slurink, psychologe van beroep, werd op 21 maart 1997 dood aangetroffen in haar woning aan het Van Brakelplein in de Zeeheldenbuurt in Groningen. Het slachtoffer, dat overigens onderzoek deed naar kindermisbruik, had slechts één steekwond: recht in haar hart, vermoedelijk toegebracht met een schaar. Tijdens het sporenonderzoek werd er dna aangetroffen onder een van de nagels van Slurink en in haar achtertuin werden schoenafdrukken gevonden van ‘legerkisten’.

Match in de landelijke dna-databank

De Telegraaf weet dat een match in de landelijke dna-databank leidde tot een doorbraak: door nieuwe technieken kon van het celmateriaal dat gevonden was onder de vingernagel van het slachtoffer een bruikbaar profiel gemaakt worden, wat de politie dus weer op het spoor bracht van A., de aangehouden verdachte. Het betreft een oud-veelpleger, wiens naam al van meet af aan in het politiedossier voorkwam, aldus het Dagblad van het Noorden. De naam stond in een overzicht van draaideurcriminelen uit die tijd, en ook zijn broertje stond op de lijst. De politie geloofde echter nooit echt in het ‘insluiperscenario’, waardoor men niet tot actie overging.

Bronnen claimen dat er momenteel gezocht wordt naar aanvullend bewijs, en de politie zou er rekening mee houden dat er nog een tweede dader was. Vermoedelijk was er al een dna-match voor de grote landelijke mediacampagne, die we hierboven al beschreven. “De campagne moest voor extra bewijs zorgen. De zaak is nog niet rond”, aldus een van de bronnen van De Telegraaf. Het voorarrest van A. is inmiddels met negentig dagen verlengd.