In 1993 krijgt de Oorlog in Overschie een sluitstuk: Johan van den Bosch wordt door een kogel in zijn nek geraakt. Hij probeert op eigen kracht naar het ziekenhuis te rijden, maar dat mislukt en hij komt in een sloot terecht. Van den Bosch komt te overlijden, maar nu, 28 jaar later, zijn er nieuwe ontwikkelingen in deze zaak.
Oorlog in Overschie
De Oorlog in Overschie was een heftige oorlog tussen twee families, die begon toen Johan van den Bosch in 1992 vrijgelaten werd uit de gevangenis. Misdaadverslaggever Mick van der Wely vertelt in het programma Crime Desk: “Johan heeft zijn straf uitgezeten en hoort dan dat zijn beste vriend, Appie, én diens broer het in die tijd gedaan hebben met zijn vriendin Marisol. Er ontstaan spanningen tussen die twee groepen en dat loopt een keer helemaal uit de hand met een vechtpartij, waarbij iemand wordt geraakt door een rondvliegende kogel.” De journalist doelt op de 18-jarige René, een familielid van Appie, die stief aan zijn verwondingen.
Van der Wely gaat verder: “De familie van Appie denkt dat Johan van den Bosch daarachter zit. Dus die openen de oorlog. Er worden een reeks aanslagen gepleegd, onder andere met een granaat, het loopt dus helemaal uit de hand. En de vierde keer wordt Johan van den Bosch geraakt in zijn nek. Hij probeert nog met zijn auto naar het ziekenhuis (het Sint Franciscus Gasthuis) te gaan, maar hij belandt in een sloot en dan is het afgelopen…” Van meet af aan had de politie sterke vermoedens dat de dader afkomstig was uit de andere familie, maar dit kon niet geconcretiseerd worden: “Het lastige is: iedereen zwijgt.”
Politie hoopt op doorbraak
Mogelijk kan de zaak nu, 28 jaar na dato, tóch opgelost worden en dat heeft te maken met het overlijden van een sleutelfiguur, Johan ‘Eitje’ B., die zijn bijnaam dankte aan de vorm van zijn hoofd. Van der Wely: “Hij is eind vorig jaar overleden. Nu denkt het coldcaseteam: omdat hij is overleden zijn er misschien wél mensen bereid om te praten. De politie hoopt op een doorbraak.”
Dat wordt bevestigd door Raymond Kolsteren, rechercheur bij de politie Rotterdam: “Johan ‘Eitje’ B. is schutter in deze zaak. Ons kwam ter ore dat hij ernstig ziek was. We zijn met hem on speaking terms gekomen, maar dat heeft niet tot een resultaat kunnen leiden. Zijn ziekte ontwikkelde zich namelijk zo snel dat hij kwam te overlijden… We hebben dus nooit een deal met hem kunnen sluiten. ‘Eitje’ B. had een behoorlijke reputatie in Overschie op het gebied van geweld. Nu hij overleden is zouden er toch mensen bewogen kunnen worden om het verhaal te vertellen.” Om eventuele getuigen zo ver te krijgen heeft de politie een beloning uitgeloofd van 20.000 euro voor de gouden tip.