Nieuws

Ontbrekende lichaamsdelen Ichelle van de Velde gevonden

ichelle van de velde true crime dossiers

In een afwateringskanaal tussen Sluis en Retranchement in Zeeland zijn de ontbrekende lichaamsdelen van de vermoorde 29-jarige vrouw Ichelle van de Velde gevonden. Het lichaam van de Zeeuwse is nu compleet, waardoor haar nabestaanden waardig afscheid van haar kunnen nemen, aldus een woordvoerder.

Voor de verdwijning en moord op Van de Velde zit een 44-jarige vrouw uit Aardenburg, genaamd S.H., in hechtenis. Sporenonderzoek in haar auto leidde de politie begin februari al naar het stoffelijk overschot van Ichelle. Dat was echter niet compleet, waardoor er meerdere zoekacties op touw werden gezet. Die leverden mondjesmaat wat op, en in het afgelopen weekend werd het gebied nóg een keer afgespeurd, op verzoek van de familie door Stichting Signi Zoekhonden. Mét resultaat dus.

Politie vond sporen in winkel verdachte

S.H. ontkent iedere betrokkenheid, maar een week geleden bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Middelburg dat zij zeker nog drie maanden in voorarrest blijft. De verdachte en Ichelle zijn bekenden van elkaar en hadden in dezelfde straat in Oostburg een winkel. Bij de doorzoeking van de winkel van S.H., Het Spirituele Huisje Lotus, vond de politie sporen die op een misdrijf wijzen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden verhuisde H. met haar man en kinderen vanuit België de grens over om in Aardenburg te gaan wonen. Het grote gezin leefde in het Zeeuwse dorpje erg op zichzelf, maar H. was wel vaak in haar winkel te vinden, waar ze onder meer healings, magie en reiki-sessies aanbood. De Vlaamse Nathalie Lelan kwam daar graag over de vloer en vertelt aan het Algemeen Dagblad: “De eigenaresse ken ik niet anders dan als een vriendelijke, lieve en aardige vrouw. Ze was van de witte magie, niet van de zwarte. Ik werk puur en zuiver, zei ze altijd. Daarom ben ik ontzettend geschrokken dat ze nu verdachte is in deze zaak.”

‘S.H. hield zich bezig met zwarte magie’

Natasja was ook klant: “Ons contact begon vriendelijk, maar het werd nogal opdringerig. Toen S. bleef vragen om bezoekjes na sluitingstijd en sprak over reinigingssessies en dingen als rituele fotoverbranding, kreeg ik daar een slecht gevoel bij. Dat is geen witte, maar zwarte magie. Ik heb daarna het contact verbroken. Als ik zie wat er nu aan de hand is, ben ik blij dat ik toen mijn gevoel heb gevolgd.”

H. houdt desondanks bij hoog en laag vol niets met de verdwijning van en moord op Van de Velde te maken te hebben. Haar advocaat Pieter van de Kerkhof laat weten: “Het onderzoek is in volle gang. Veel kan ik er niet over zeggen. Ik kan alleen zeggen dat mijn cliënt een ontkennende verdachte is.” Het OM maakte eerder bekend dat H. aangehouden was op verdenking van moord met voorbedachten rade. Volgens woordvoerder Bart Vaessen van het ministerie is dat echter niet de aanklacht: “Het is ook veel te vroeg in het proces om te spreken van moord met voorbedachte rade. Ik heb het nogmaals bij de officier van justitie nagevraagd en de tenlastelegging spreekt volgens hem van moord, dan wel doodslag.”