Nieuws

OM gaat Britse drugsbaas vervolgen voor moord op Gerard Meesters

robert dawes true crime dossiers

Het Openbaar Ministerie gaat Robert Dawes, een 49-jarige Brit, vervolgen voor de moord op de Groningse leraar Gerard Meesters in 2002. De man in kwestie vermoordde de Groninger niet zelf, maar gaf hier opdracht toe.

Verdachte zit gevangenisstraf van 22 jaar uit

De verdachte zit al zo’n zes jaar (sinds 2015) vast in een cel in Frankrijk wegens de import van 1200 kilo cocaïne. Het Franse parket legde hem daarvoor een gevangenisstraf van maar liefst 22 jaar op. Daarnaast hangt hem dus vervolging boven het hoofd voor de moord op Meesters.

De politie en het OM Noord-Nederland startten in 2018 een nieuw onderzoek naar de opdrachtgever, die lange tijd buiten schot bleef. Dit werk leidt nu dus tot de vervolging van Robert Dawes, die vorig jaar verhoord werd over zijn rol met betrekking tot de moord.

Zeven kogels

De 52-jarige Gerard Meesters werd op 28 november 2002 in de hal van zijn huis in Groningen met zeven kogels om het leven gebracht. De leraar werd geliquideerd, als afrekening, omdat leden van een criminele organisatie vermoedden dat zijn zus en een van dier vriendinnen drugs zouden hebben gestolen van de bende. De zus van Meesters bleek betrokken bij een gewelddadige misdaadorganisatie uit Engeland.

Vier dagen voor de moord werd de Meesters al bedreigd door vijf mannen. Ze kwamen bij hem thuis aan de deur en eisten informatie over waar zijn zus en haar vriendin verbleven. De mannen gaven Meesters een briefje met een telefoonnummer dat de twee moesten bellen. Een paar dagen later, op 28 november dus, werd Meesters in de deuropening van zijn woning aan de Uranusstraat doodgeschoten.

Schutter Daniel S. kreeg levenslang

Drie jaar na de liquidatie, in 2005, werd de schutter, Daniel S. genaamd, al veroordeeld tot levenslang. Ook vier andere betrokkenen hebben een celstraf gekregen. Wanneer de Britse opdrachtgever voor de rechtbank dienst te verschijnen, is op het moment van schrijven nog onbekend.