Nieuws

Nieuwe zoektocht naar lichaam verdwenen Sumanta Bansi

sumanta bansi true crime dossiers

In het Noord-Hollandse Scharwoude is de politie een nieuwe grootscheepse zoektocht gestart naar het lichaam van Sumanta Bansi, die in 2018 spoorloos verdween. Een woordvoerder laat aan De Telegraaf en Crime Desk weten dat nieuwe informatie de aanleiding is voor de zoekactie.

Honden, boten en specialisten

De politie is in recreatiegebied De Hulk aan de IJsselmeerdijk aanwezig met honden, boten en specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Land én water worden uitgekamd in de nieuwe zoektocht naar het lichaam van de 22-jarige vrouw uit Hoorn.

Bansi, die Surinaams-Hindoestaanse roots heeft, wordt al sinds februari 2018 vermist. De politie vermoedt dat haar ex-minnaar Manodj B., diens vrouw, broer Dennis en vader Dwarka betrokken zijn bij de verdwijning van de 22-jarige studente, die een opleiding biomedische wetenschappen volgde aan de Universiteit van Amsterdam. Ten tijde van haar verdwijning woonde ze bij de familie B. in huis.

Eerdere zoekacties leverden niets op

Bansi raakte twee keer zwanger van Manodj. De eerste keer liet ze de ongeboren baby onder druk aborteren, maar de tweede keer stond ze erop om het kindje te baren. Ze maakte haar zwangerschap bekend en kort daarop verdween ze. De politie ging er al snel van uit dat ze het slachtoffer was van een misdrijf en hoogstwaarschijnlijk niet meer in leven was. Er werden zoekacties op touw gezet in een bos in Wieringerwerf en lang de Afsluitdijk, maar die leverden niets op.

Al snel besloot de politie om Manodj te monitoren, zo onthulde misdaadjournalist Mick van der Wely een tijdje geleden in het programma Crime Desk: “Manodj blijkt al twee jaar te worden afgeluisterd.” En dat leverde wat op, want de autoriteiten kregen de beschikking over behoorlijk onthullende gesprekken tussen B. en zijn broer. Tijdens een autorit in de nacht van 30 juni op 1 juli 2019 werd er bijvoorbeeld gesproken over ‘chemicaliën in de achterbak’, die Manodj had meegenomen van zijn werk bij een pluimveeslachterij. “Als je het vermengt, zeg maar met water, dan gaat het werken”, zei hij. Broer Dennis vulde hem aan: “Je moet het doen als het regent.”

Emotionele oproep

Een week geleden deden de nabestaanden van Sumanta Bansi nog een emotionele oproep. Vader Marlon en moeder Sharmila zeiden in De Telegraaf: “Wij als ouders doen een oproep aan alle betrokkenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van onze dochter Sumanta. Wij vinden dat het de hoogste tijd is dat jullie nu opbiechten wat jullie met onze dierbare hebben gedaan. Wat hebben jullie met Sumanta gedaan en waarom? Wij leven al ruim drie jaar lang in een nachtmerrie. Een nachtmerrie die je zelfs je eigen vijand niet gunt.”

“Men zegt dat een kind zijn ouders hoort te begraven en niet andersom”, gingen ze verder. “In onze situatie hebben wij zelfs geen waardig afscheid kunnen nemen van onze dochter. Zelfs dat stukje respect hebben jullie van haar en ons afgenomen. Haar lichaam ligt ergens verstopt, misschien wel verminkt en zelfs al weggemaakt. Wij weten dat we onze dochter niet meer levend terug zullen zien. Er is alleen één ding dat jullie kunnen doen en dat is de waarheid spreken en opheldering geven over wat er met Sumanta is gebeurd en waar haar stoffelijk overschot ligt.”