Nieuws

Nieuwe zoekactie Tanja Groen op Strabrechtse Heide

tanja groen poster

De politie is een nieuwe zoekactie gestart naar het lichaam van Tanja Groen, zo meldt De Telegraaf. Op de Strabrechtse Heide in de gemeente Heeze-Leende (Noord-Brabant) wordt gespeurd naar sporen van de studente die in 1993 spoorloos verdween.

De zoekactie is het ‘sluitstuk’ van nieuw onderzoek sinds 2019. Politie en Openbaar Ministerie zijn hard bezig geweest om alle tips en informatie in de coldcasezaak, waarin mogelijk aanknopingspunten zitten, onder een vergrootglas te leggen.

Strabrechtse Heide komt steeds terug

Een plek die steeds maar weer naar voren komt is de Strabrechtse Heide; Tanja zou ergens in dit natuurgebied begraven liggen. Al sinds de jaren 90 wordt deze plek genoemd in het dossier, en ook in (recente) getuigenverklaringen komt de heide steeds maar weer terug. Volgens de politie is de informatie inmiddels dusdanig concreet dat er besloten is om een nieuwe zoekactie op touw te zetten.

De nieuwe actie richt zich op een concreet afgebakend gebied, dat uit het onderzoek naar voren is gekomen. De Strabrechtse Heide bestrijkt een ontzettend groot gebied en daarom is het niet te doen om de gehele heide uit te kammen. Het onderzoeksgebied is wél wat groter dan de informatie uit het onderzoek aangeeft. Het is nog niet bekend hoelang de nieuwe zoekactie gaat duren, maar het speuren zou enkele dagen in beslag kunnen nemen.

Verklaring politie

De politie laat in ieder geval weten: “Op het moment dat er menselijke stoffelijke resten worden aangetroffen, is het nog niet duidelijk of het dan daadwerkelijk om Tanja Groen gaat. Onderzoek bij NFI (Nederlands Forensisch Instituut, red.) zal dit uiteindelijk kunnen uitwijzen.”

De nieuwe zoekplaats is midden op de heide gelegen en is daarom moeilijk toegankelijk. Er wordt gezocht in een ecologisch en zeer kwetsbaar gebied, en daarom zijn er afspraken gemaakt met de beheerder om daar ‘met de grootste zorgvuldigheid mee om te gaan en flora en fauna zo weinig mogelijk aan te tasten en te verstoren’.

Wim S.

De nieuwe zoekactie heeft hoogstwaarschijnlijk óók te maken met verklaringen van moordenaar Wim S. uit Geldrop. In de gevangenis vertelde hij aan een medegedetineerde dat hij meerdere vrouwen vermoord had, waarna hij zich ontdaan zou hebben van de lichamen in het bewuste natuurgebied. S. zat op dat moment in voorarrest omdat hij verdacht werd van de moord op Rienja Shewpersadingh in 1993, waarvoor hij ook veroordeeld werd en zes jaar cel plus tbs kreeg.

S. zou in de gevangenis meermaals de naam van Groen hebben laten vallen, maar is inmiddels overleden. Groen fietste in september van 1993 van de studentensociëteit in Maastricht naar haar huis in Gronsveld, een ritje van slechts acht kilometer, maar kwam daar nooit aan. S. verbleef op dat moment in de buurt, op een camping in Valkenburg, maar verklaarde niks met haar verdwijning te maken te hebben. Achter de tralies kwam hij daar dus naar verluidt op terug. Pieter Knabben, die in de cel naast die van S. zat, vertelde eerder in het Algemeen Dagblad: “Hij heeft tegen mij elf moorden opgebiecht.”

➡ Wil jij meer weten over de verdwijning van Tanja Groen? Pak dan ons dossier erbij!