Nieuws

Na 30 jaar opnieuw aandacht voor moord op ‘Meisje van Teteringen’

meisje van teteringen

Ruim dertig jaar geleden werd er een gemarteld en vermoord meisje gevonden in de bossen bij Teteringen, maar de zaak werd nooit opgelost. In het hier en nu wordt er een nieuwe poging ondernomen om erachter te komen wie zij was.

Bord met QR-code

Afgelopen vrijdag onthulde burgemeester Paul Depla van Breda op de vindplaats van het lichaam een interactief herdenkingsbord mét een QR-code. Het is de bedoeling dat dat de aanzet is voor ‘mensen die iets weten’ om hun kennis te delen.

Initiatiefnemer is de voormalige De Telegraaf-journalist Theo Jongedijk, afkomstig uit Teteringen. In 2020 bracht hij al een boek uit over het ‘Het Meisje van Teteringen’, dat een anonieme begraafplaats heeft gekregen in het dorpje. Als je de QR-code scant met je telefoon, krijg je digitale informatie over de onopgeloste moordzaak. Men hoopt dat dit nieuwe aanknopingspunten oplevert, die de zaak kunnen openbreken.

“Onjuist spoor”

Jongedijk heeft zo zijn twijfels bij de zorgvuldigheid van het onderzoek van de politie naar de moord: “Het onderzoek heeft zich volledig gericht op drie Marokkanen uit België, die hier in de buurt toevallig met autopech stonden”, vertelt hij aan Omroep Brabant. “Er werd een link gelegd met Antwerpen, maar dat bleek een onjuist spoor.”

Hij stelt dat de politie nóóit onderzoek gedaan heeft in Teteringen zelf: “Achthonderd meter verderop is een kindertehuis. Volgens de mensen die daar destijds werkten is de politie daar nooit aan de deur geweest.”

Burgemeester kan niets beloven

Voordat het bord onthuld werd deed de voormalige journalist al een beroep op burgemeester Depla, die wat hem betreft bij het Openbaar Ministerie moest vragen om nieuw onderzoek. Dat gaat de burgervader doen, maar hij verwacht er niet veel van: “Er is door de politie en het OM al uitvoerig naar deze zaak gekeken. En het zelfs een keer opnieuw onderzocht. De vraag nog een keer stellen, na zoveel jaar, is nooit verkeerd. Maar als er geen antwoord kan komen uit strafrechtelijk onderzoek, dan moeten wij ons daar ook bij neerleggen. Met pijn in het hart, maar dan is het niet anders.”

Bestel hier het boek Het Meisje van Teteringen