Nieuws

Na 17 jaar arrestatie voor Bijlmer-moord: Amerikaan opgepakt

yvette looijs true crime dossiers

Er is een grote doorbraak te melden in een Amsterdamse coldcasezaak uit 2003. Op 15 november van dat jaar werd de 42-jarige prostituee Yvette Looijs vermoord in het Bijlmerpark en nu, zeventien jaar later, heeft de politie een verdachte opgepakt. Het betreft een zestigjarige Amerikaan.

Onderzoek naar Sjonny W. leidde tot doorbraak

De Telegraaf rept van een knap staaltje recherchewerk van het Amsterdamse coldcaseteam. Veertien jaar na de moord op de vrouw, in 2017 dus, stuitten rechercheurs op nieuwe informatie over de moord uit 2003. Dat gebeurde tijdens een ander onderzoek, namelijk naar de huisschilder Sjonny W. die verdacht werd van twee moorden en een verdwijning in onze hoofdstad, zo laat de politie aan de bovengenoemde krant weten.

Op dat moment lag het onderzoek naar de moord op Yvette Looijs al lange tijd in de ijskast. In november 2003 werd het levenloze lichaam van de vrouw aangetroffen in het Bijlmerpark, en al snel bleek dat ze door geweld om het leven was gekomen. De drugsverslaafde Looijs prostitueerde zich in de nacht van 14 op 15 november en liep met een klant van het Bijlmerplein richting het Ganzenhoefpad verder de Bijlmer in. Eén dag later troffen voorbijgangers haar dood aan.

Géén gouden tip na Opsporing Verzocht

De politie ging er destijds na onderzoek van uit dat de desbetreffende klant haar laatste moest zijn geweest. De man vertelde aan anderen dat hij Matthew heette en uit New York kwam. Vreemd genoeg voegde hij daaraan toe dat hij Yvette had geslagen in het park, waarna hij haar achterliet. In een uitzending van Opsporing Verzocht in 2004 werden beelden van de Amerikaan getoond, maar die leverden geen gouden tip op.

In 2017 verdween de Amsterdamse Sabrina Oosterbeek spoorloos; ook al een drugsverslaafde vrouw. In deze zaak kwam de toen 44-jarige Sjonny W. in beeld, omdat hij als laatste met haar gezien was. De politie had aanwijzingen dat hij ook betrokken was geweest bij de moorden op Monique Roossien en Mirela Vos, en W. werd uiteindelijk veroordeeld voor het doden van de laatstgenoemde vrouw, waarvoor hij veertien jaar cel en tbs kreeg (al loopt het hoger beroep nog).

“Nieuwe aanknopingspunten”

Wat de precieze informatie is die voortkwam uit het onderzoek naar W. en tot een doorbraak in de zaak-Looijs leidde wil de leider van het coldcaseteam niet zeggen. Ercan Turan laat weten: “Het waren nieuwe aanknopingspunten waarmee we konden achterhalen wie ‘de Amerikaan’ zou kunnen zijn.” De politie slaagde er in 2020 in om de man te vinden; een zestigjarige inwoner van de Verenigde Staten die een tijdlang in Nederland verbleef, om vervolgens weer naar Amerika te trekken. Eind 2021 werd hij uitgeleverd.

De leider van het Amsterdamse coldcaseteam reageert verheugd: “Dat deze verdachte nu is aangehouden, is geweldig. Alleen zijn daarmee niet meteen al onze vragen beantwoord. Want wat heeft er zich daar nou precies in het park afgespeeld? Hopelijk verklaart de verdachte daar meer over. Dat neemt echter niet weg dat we iedereen oproepen om nog eens goed in zijn of haar geheugen te graven of ze misschien meer weten over deze zaak. Zelfs na zeventien jaar is alle informatie welkom bij ons.”