Nieuws

Moordenaar Joodse vrouw niet gestraft omdat hij ‘stoned’ was

protest parijs true crime dossiers

In de Franse hoofdstad Parijs werd er afgelopen zondag massaal geprotesteerd door Joden. De moordenaar van de Joodse Sarah Halimi wordt namelijk niet berecht, omdat hij ‘geblowd’ had voor zijn verschrikkelijke daad.

Dat is wel een simplificatie, want de dader was psychotisch geworden na het nuttigen van een joint. Desalniettemin kwamen op het Trocadéro in Parijs 20.000 demonstranten samen, die het niet eens zijn met de uitspraak van de Hoge Raad.

‘Bob Marley heeft nog nooit iemand vermoord’

Ze hadden spandoeken meegenomen waarop bijvoorbeeld te lezen was: ‘Roken schaadt de gezondheid van Joden’ en ‘Bob Marley rookte vijftig joints per dag, maar heeft nooit iemand vermoord’. De manifestanten op het bordes voor de Eiffeltoren zijn het er duidelijk niet mee eens dat Kobili Traoré, zoals de moordenaar van Sarah heet, niet vervolgd wordt omdat hij ontoerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad. Hij raakte volledig buiten zichzelf nadat hij te veel had geblowd, maar volgens de Franse wet maakt de oorzaak van een psychose helemaal niet uit; de dader hoeft zich gewoonweg niet voor de rechter te verantwoorden.

Dader riep ‘Allahu Akbar’

Het is niet voor het eerst dat er veel media-aandacht is voor de moord op de 65-jarige Halimi, die in april 2017 gepleegd werd. Het duurde namelijk bijzonder lang voordat het Openbaar Ministerie de daad van Traoré ‘antisemitisch’ noemde. En dat terwijl haar moordenaar ‘Allahu Akbar’ riep, waarna hij haar ‘de duivel’ noemde. Hij had het ook specifiek op de Joodse vrouw gemunt.

Als het geen ‘jodenhaat’ was, waarom viel de Malinees dan niet een willekeurig iemand aan? Waarom koos hij de Joodse vrouw uit? Paul Giberstaijn was aanwezig bij het protest en vertelt: “Toen in 1990 grafschennis werd gepleegd op een Joods kerkhof door neonazi’s in Carpentras, kregen we steun uit het hele land. Deze moord is een voorbeeld van het nieuwe antisemitisme. Traoré is een radicale moslim, maar dat benoemen is taboe.”