Nieuws

Monster van de Ardennen overlijdt op 79-jarige leeftijd

slachtoffers fourniret true crime dossiers

Seriemoordenaar en kinderverkrachter Michel Fourniret is op 79-jarige leeftijd overleden. Op zijn sterfbed bekende de Fransman geen nieuwe moorden, bevestigt de Parijse aanklager Rémy Heitz tegenover het persbureau AFP.

Twee keer veroordeeld

Fourniret werd ook wel ‘de Franse Dutroux’ of ‘het Monster van de Ardennen’ genoemd en de moordenaar zei van zichzelf zelfs ‘erger dan Marc Dutroux’ te zijn. Zowel in 2008 als in 2018 werd hij tot een levenslange celstraf veroordeeld: de eerste keer voor zeven en de tweede keer voor nog eens twee moorden extra. In totaal bekende hij er echter twaalf. De Fransman was ‘actief’ in een uitgestrekt gebied, onder meer in de Franse en de Belgische Ardennen.

Het Monster van de Ardennen liep tegen de lamp bij de ontvoering van een jong meisje uit het Belgische plaatsje Ciney. Zij bevrijdde zichzelf en sprong bij een kruising uit de kofferbak van zijn auto. Een toevallig passerende vrouw pikte haar op en noteerde het kenteken van Fourniret. Op dat moment woonde hij in België, vlak bij de Franse grens.

Zwaarst mogelijke straf

De moordenaar kreeg de zwaarst mogelijke straf in het Franse strafrecht. In 2018 werd hij veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van en moord op zeven jonge vrouwen en meisjes in België en Frankrijk tussen 1987 en 2001. Ook zijn ex-vrouw werd naar de gevangenis gestuurd, zij kreeg levenslang voor medeplichtigheid. Later werd duidelijk dat Fourniret schuldig was aan vijf moorden en verdwijningen extra, waarvoor hij in 2018 nóg een keer een levenslange celstraf kreeg.

Vergelijking met Dutroux

Het Monster van de Ardennen had veel overeenkomsten met Marc Dutroux. Beiden begonnen met het verkrachten van minderjarigen, maar besloten op enig moment geen getuigen meer achter te laten. Beiden hadden ook een meewerkende echtgenote, Monique Olivier bij Fourniret en Michelle Martin bij Dutroux. De twee waren allebei klusjesman en hadden een bestelbus, en bij beide zaken ging Justitie de mist in bij de jacht op de ene seriemoordenaar, dan wel de andere.

Fourniret werd zaterdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Hij had hartklachten en ademhalingsproblemen, waar hij uiteindelijk (op 79-jarige leeftijd dus) aan overleed.