Nieuws

Michael Gargiulo (Hollywood Ripper) krijgt doodstraf na getuigenis Ashton Kutcher

ashton kutcher true crime dossiers

Het gebeurt niet zo heel vaak meer dat Amerikaanse misdadigers de doodstraf opgelegd krijgen, maar soms wordt er een uitzondering gemaakt. Voor Michael Gargiulo bijvoorbeeld, een 45-jarige moordenaar die bekendstaat als de Hollywood Ripper.

In 2008 opgepakt

De killer vermoordde twee vrouwen en probeerde ook een derde om het leven te brengen. Zij overleefde de aanval echter en kon de politie helpen om Gargiulo in de kraag te vatten. Dat gebeurde op 6 juni 2008, maar eergisteren (op 16 juli 2021) werd hij pas veroordeeld. Hij kreeg dus de doodstraf.

Een van de slachtoffers van de Hollywood Ripper was de 22-jarige Ashley Ellerin. In 2001 werd zijn dood aangetroffen in haar huis in Hollywood, waar ze met liefst 47 messteken om het leven was gebracht. De jonge vrouw had op het punt gestaan om te daten met acteur Ashton Kutcher, die zich in de rechtbank meldde om te getuigen tegen Gargiulo.

‘Letterlijk afgeslacht’

Het tweede slachtoffer was Maria Bruno (32), die in 2005 in haar slaap werd gedood. Aanklagers vertelden tijdens de rechtszaak tegen de Hollywood Ripper dat ze ‘letterlijk is afgeslacht’ door haar moordenaar. Die had het voorzien op vrouwen die bij hem in de buurt woonden. Hij wachtte het perfecte moment af om ze ’s nachts te overvallen…

Volgens de Amerikaanse media betuigde Michael Gargiulo dat hij onschuldig is. Hij sneerde naar zijn advocaten, omdat die niet bereid zouden zijn geweest om hem zelf te laten getuigen tijdens het proces: “Ik ben erin geluisd door rechercheurs met tunnelvisie.”

Kroongetuige

In 2008 kon de Hollywood Ripper opgepakt worden. Hij viel een vrouw aan in haar appartement in Santa Monica en zij liep meerdere steekwonden op, maar ze slaagde er uiteindelijk in om Gargiulo te verjagen. De vrouw werd tijdens de rechtszaak tegen de moordenaar opgevoerd als kroongetuige.

Gargiulo is dan wel ter dood veroordeeld, het is de vraag of deze straf ooit zal worden uitgevoerd. De progressieve gouverneur Gavin Newsom van Californië liet alle executies in 2019 stilleggen.