Nieuws

Mark H. schoot schoonvader dood, maar ontkent moordcomplot

Het Openbaar Ministerie verdenkt Mark H. (21 jaar oud) van het beramen van een moordcomplot op zijn schoonvader Mike Goedhart (50), maar volgens de verdachte is dat de grootst mogelijke onzin. Hij blijft ontkennen, maar het OM gelooft hem niet en eist een forse celstraf.

Op donderdagochtend 26 maart 2020, even voor zevenen, stapte glaszetter Goedhart in het woonwagenkamp aan de Ossenwaard aan de rand van Cothen in zijn bestelbus. Een dag eerder heeft Mark H. bij zijn vriendinnetje Grietje R. (20) een plastic tasje opgehaald, met daarin een pistool en kogels die ze zojuist voor 1500 euro heeft gekocht. Goedhart hoort nog voordat hij de motor kan starten een schot, dat de buitenspiegel raakt.

De glaszetter stapt uit, grijpt naar een stanleymes dat hij bij zich draagt en loopt dreigend op de schutter af. Die schutter is Mark H., die hoopt dat zijn schoonvader (de vader van Grietje), indamt omdat hij een wapen bij zich heeft. Dat gebeurt niet, en Mark ziet geen andere mogelijkheid dan nog drie keer schieten: bij het derde schot zakt Goedhart in elkaar, om niet meer op te staan…

Noodweer of een moordcomplot?

Volgens Mark handelde hij uit noodweer: hij was bang dat zijn schoonvader hem zou vermoorden, zei hij tijdens de eerste zitting in de rechtbank in de zomer van 2020 (als geciteerd door het Algemeen Dagblad): “Ik kon niet weglopen, hij was sowieso achter me aangekomen en had me ingehaald of aangereden. Ik raakte hem in zijn aorta, dacht dat hij knock-out ging en weer op zou staan.” Grietje verklaarde iets soortgelijks: zij zei namelijk dat ze het wapen gekocht had zodat haar vriend zich kon beschermen tegen haar agressieve vader.

Op 18 maart 2021 onthulde H. dat hij een jaartje eerder op 25 maart een telefoontje kreeg van Grietje, die hem vertelde dat haar vader haar voor de zoveelste keer geslagen had: “Hij heeft haar jaren geslagen en verkracht. Hij heeft haar leven kapotgemaakt. Dit was voor mij het absolute dieptepunt.” Volgens Mark wilde hij alleen maar met zijn schoonvader praten: “Het moest stoppen.”

In de nacht van 25 op 26 maart ligt hij te woelen in bed en besluit hij: het gesprek moet nú plaatsvinden. Hij pakt zijn brommer om zich naar het woonwagenkamp te begeven. Daar lost hij een schot op de buitenspiegel van de bestelbus van Goedhart: “Ik wilde dat Mike wist dat er een wapen in het spel was en dat hij moest luisteren. Dat hoopte ik. Maar hij stapte uit de auto en riep: ik maak je af! Hij pakte zijn mes van zijn broeksband en kwam op mij af. Toen ben ik gaan schieten.”

Belastende telefoongesprekken

Dat hij na het eerste schot nóg drie keer heeft gedaan, verklaart H. als volgt: “Tijdens het schieten haperde mijn wapen, ik keek ernaar maar schoot door. Toen ik terugkeek zakte Mike in elkaar. Misschien dat hij zich heeft omgedraaid en dat ik hem daardoor in zijn rug heb geraakt.” Voor de politie lijkt de zaak klip en klaar, maar als telefoongesprekken tussen Grietje en haar moeder Truitje R. worden afgeluisterd, komt er nieuwe informatie aan het licht. De twee roepen namelijk dingen als: ‘hij zou zijn scooter ergens anders neerzetten’ en ‘het was niet de bedoeling dat het op deze manier zou gaan’.

Volgens het OM blijkt uit die opnames, gesprekken en verklaringen dat Mark in een moordcomplot zat met Grietje en Truitje. De officier van justitie gelooft niet dat H. uit noodweer schoot: “Ik ben geen moordenaar, het is nooit mijn intentie geweest om hem te vermoorden. Ik wilde gewoon met hem praten.” Tegen Mark H. eist het OM 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging, en tegen Truitje R. eiste het ministerie eerder al 14 jaar cel. Grietje R. wordt via het jeugdrecht behandeld, tegen haar eist het OM 2 jaar cel en jeugd-tbs. Op 9 april doet de rechtbank uitspraak.