Nieuws

Marcel en Jack zoeken al 22 jaar naar antwoord op vraag: wie vermoordde hun vader en opa?

moord op de indiaan true crime dossiers

Komt er dan eindelijk een doorbraak in de coldcase van de vermoorde Hans Schonewille (47), alias ‘de Indiaan’? Marcel en Jack wachten al 22 jaar, sinds 11 juni 1999, op een antwoord op de vraag: wie vermoordde hun vader en opa?

Schonewille, een bekende Leidenaar, werd 22 jaar geleden doodgeschoten. De Indiaan werd in een plas bloed gevonden op een afgelegen parkeerplaats aan de Treinweg in Aarlanderveen, door een politieman die zijn hond uitliet. Het was meteen duidelijk: Schonewille was koelbloedig geliquideerd, maar door wie en waarom? Op die vragen hebben we anno 2021 nog stééds geen antwoorden…

Sigaretje roken op moordplaats opa

En dat knaagt behoorlijk aan Hans’ zoon Marcel (50) en kleinzoon Jack (31). Als Marcel op de plek staat waar zijn vader gevonden werd, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad: “Jack gaat hier nog veel heen, ik niet. Ik herdenk mijn vader nog regelmatig op de begraafplaats. Dat is mijn plekje.” Jack staat er net wat anders in: “Ik ga hier even heen als er iets is, als ik het niet meer zie zitten. Of als de zaak weer aangewakkerd wordt. Dan stop ik en rook ik even een peuk. Een soort moment van bezinning.”

De coldcase is in het hier en nu weer aan de orde van de dag, omdat Opsporing Verzocht er een zesdelige podcast van maakt, ‘De moord op de Indiaan’. “Het is bizar wat het oplevert aan nieuwe informatie”, aldus Marcel. “De oplossing ligt onder hun neus. Het houdt ons op de been.” Jack kan zich het moment dat hij hoorde dat zijn opa omgebracht was, nog goed voor de geest halen: “Ik was tien en zat bij mijn moeder in de auto op de A4. Toen belde oma. Mijn moeder begon te huilen. Dus ik vroeg wat er aan de hand was. ‘Ja, opa is dood.’ Dan schrik je.”

“Hoe beestachtig is het?”

Schonewille verdiende zijn geld met de illegale lotto, maar had financiële problemen en zocht zijn heil mogelijk in het drugsmilieu. Op de avond van zijn dood vertrok de Indiaan zonder zijn vrouw te vertellen waar hij heen ging. Jack: “Hij kwam hier zonder zijn wapen. Opa is erin geluisd. Want waarom ga je anders alleen naar zo’n afgelegen plek? En hoe beestachtig is het als je hier in de bosjes gaat staan en je schiet iemand neer? Het was puur: hij moet dood.”

De mannen hopen at de podcast van Opsporing Verzocht antwoorden oplevert. “Je weet niet wie erachter zit, misschien is het een hele organisatie”, zegt Jack. “Vroeger, als ik sliep, was ik met een bom niet wakker te maken. Tegenwoordig sta ik bij elk geluidje ernaast.” Hetzelfde geldt voor Marcel: “Ik heb overal camera’s rond mijn huis. En elke ochtend kijk ik terug.”

Doorbraak?

Deze week was er al een lichtpuntje in de moordzaak, want naar aanleiding van nieuwe media-aandacht deed een betrokkene zijn mond open, waarop er een huiszoeking volgde. Verdere details zijn nog niet bekend.

➡ Beluister hier De moord op de Indiaan