Nieuws

Lugubere kwartetmoord na ‘verorberen hamburgertje’

slachtoffers kwartetmoord true crime dossiers

Op 13 november 2018 worden vier mannen in een growshop in Enschede van dichtbij door het hoofd geschoten. Een brute moordpartij, waar direct veel vragen over bestaan. De drie verdachten, een vader en zijn twee zoons, worden veroordeeld tot levenslang, maar het motief van hun koelbloedige daad blijft onbekend, omdat iedereen zwijgt. Twee journalisten hebben de zaak echter opengebroken.

Kwartetmoord

Jan Colijn en Tom Meerbeek onderzochten de moordpartij jarenlang voor RTV Oost en hebben er nu een boek over geschreven, genaamd Kwartetmoord. Meerbeek werd gelijk gegrepen door de lugubere daad: “Even een hamburgertje naar binnen werken, vervolgens op het gemak naar de growshop en vervolgens vier mannen door de kop schieten. Ongelooflijk!” De journalist neemt ons in het programma Crime Desk mee terug naar de dertiende november van 2018: “Op die dag, even voor drie uur, komt er een werknemer van de growshop kijken. Die was gebeld door Tuan (Nguyen), de eigenaar. Hij komt door de achteringang, zoals altijd, en hij ziet zijn goede maat Tuan daar liggen, badend in het bloed. Hij kijkt naar links en ziet nog een lichaam liggen en loopt daarna gauw weg en belt de vrouw van Tuan.”

‘Ze trekt zelfs haar haren uit haar hoofd’

Nguyens vrouw betreedt het pand en doet daar een afschuwelijke vondst. Ze ziet haar man levenloos op de grond liggen, badend in het bloed en schrikt zich natuurlijk helemaal te pletter, waarna ze weer naar buiten loopt. Meerbeek: “Ze schreeuwt eigenlijk de hele buurt bij elkaar: ‘Mijn man is vermoord, mijn man is vermoord’, en trekt haar haren zelfs uit haar hoofd. In volslagen hysterie.” 112 wordt gebeld en er is een enorme politiemacht die bij de growshop arriveert. Straten worden afgezet en er wordt een helikopter ingeschakeld om luchtfoto’s te maken, en de technische recherche gaat aan de slag om sporenonderzoek te doen. Colijn: “De politie gaat aan het werk en dan pas vinden ze een derde lichaam, dat in de winkel zelf ligt.” De rechercheurs zoeken verder en vinden achter een aantal dozen in een magazijn nog een vierde lichaam. Er wordt gelijk nóg groter opgeschaald.

Dna-spoor op kogelhuls

Na korte tijd komt de recherche een aantal daders op het spoor: een vader uit Hengelo met zijn twee zoons. Meerbeek: “De drie stonden in de onderwereld van Twente bekend als uitvoerders van incassoklusjes. Met grof geweld geld innen. Maar ze golden niet per se als hele grote jongens.” Het politie-onderzoek gaat door en de recherche vindt in het pand een veelvoud aan sporen, waaronder hele belangrijke, namelijk: kogelhulzen. En op één van die hulzen vindt de politie een dna-spoor. Dat spoor leidt uiteindelijk naar een van de verdachten, Dejan A. Meerbeek weet hoe de vork in de steel zit: “Dat was omdat hij een keer losse handjes had gehad richting zijn vriendin. Zo was zijn dna in de landelijke databank beland.”

Het motief van de moordpartij bleef ontzettend lang bekend, maar uitgebreid onderzoek van Meerbeek en Colijn leverde resultaat op. Meerbeek: “Ze waren op zoek naar Artur Sargsyan, de oud-eigenaar van de growshop. Die had hen in het verleden wat stekjes geleverd en de verdachten vonden dat die geen goede kwaliteit hadden. Ze kwamen verhaal halen, want ze wilden geld. Het liep zo uit de hand dat Sargsyan als eerste door zijn hoofd is geschoten. En daarna ondergingen de drie anderen hetzelfde lot, want die mochten niet als getuigen achterblijven.” Colijn: “Een koelbloedige executie, dat zijn de letterlijke woorden van de rechtbank.”

Lid van Servische militie Arkans Tijgers

Hoe kon het dat de daders zó koelbloedig bleven? Ook op die vraag heeft het tweetal een antwoord: “Een van de verdachten is in de Balkan-oorlog lid geweest van een Servische militie (Arkans Tijgers), die op grote schaal oorlogsmisdrijven pleegde.” Vader Camil A. en zijn twee zoons Dejan en Denis werden door de rechtbank alle drie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, maar zijn in hoger beroep gegaan. Die zaak kom in juni voor.

Bestel hier het boek Kwartetmoord