Nieuws

Loi Wah C. vermoordde heel gezin, maar komt nu vrij

loi wah c true crime dossiers

Loi Wah C. werd in 1989 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, maar nu, iets meer dan dertig jaar later, is hij vrijgekomen. Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker heeft de inmiddels 62-jarige Chinees gratie verleend.

Meer dan zestig messteken

C. kreeg in 1989 een levenslange celstraf voor de moord op Mei Wah Tang (34), de eigenaar van een afhaalrestaurant, zijn vrouw (eveneens 34), hun 5-jarige dochtertje én 6 weken oude baby. Op 11 september 1987 werden de ouders en kinderen op gruwelijke wijze van hun leven beroofd in hun eigen woning aan de Statensingel in Rotterdam. Loi Wah takelde zijn slachtoffers met meer dan zestig messteken toe.

Hij werkte als kok in het afhaalrestaurant van Tang, maar heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd. Wel gaf hij bij zijn arrestatie aan de werkelijke, hem onbekende dader te hebben geholpen door de deur van de woning van de familie Tang open te doen.

C. zit in Hongkong

C., die inmiddels conform de afspraken bij zijn vrijlating naar zijn familie in Hongkong teruggekeerd is, was de langst zittende gevangene van heel Nederland. Hij diende in de afgelopen decennia meerdere gratieverzoeken in, zeven in totaal. Vorig jaar won hij een kort geding tegen de Nederlandse staat, ingediend wegens de afwijzing van zijn zesde gratieverzoek. Den Haag verplichtte de hierboven genoemde Dekker toen binnen twee maanden een nieuw besluit te nemen. Desondanks werd het verzoek wéér afgewezen, omdat Loi Wah C. nog altijd een gevaar voor de samenleving zou zijn.

‘Ik kan gewoon niet anders’

In een schriftelijke reactie aan het Algemeen Dagblad meldt Dekker: “Ik kan op dit moment niets anders doen dan gratie verlenen. De heer C. heeft zeven keer een gratieverzoek ingediend en die hebben we zes keer afgewezen. Zoals de Gratiewet voorschrijft, heb ik het Openbaar Ministerie en de rechter om advies gevraagd. Zowel de rechter als het Openbaar Ministerie adviseert bij het zevende gratieverzoek aan de heer C. onvoorwaardelijke gratie te verlenen nu er geen argumenten meer zijn om gratie te weigeren.”

Advocaat Heiko Eckert zegt: “Voor mijn cliënt is het een hele opluchting. Hij is blij met de beslissing van de minister. Meneer C. is een ingetogen man die een voorbeeld-gedetineerde genoemd zou kunnen worden. Hij heeft zich altijd van zijn beste kant laten zien.”

Een levenslange straf hoeft in ons land niet ook daadwerkelijk levenslang te zijn. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij…