Nieuws

FBI-agent ‘onthult’ wie Notorious B.I.G. vermoord heeft

Officieel is de moord op raplegende Christopher Wallace, beter bekend als The Notorious B.I.G. of Biggie Smalls, nog altijd niet opgelost. De Amerikaanse hiphopper werd in 1997 in Los Angeles neergeschoten en sindsdien líjkt de politie in het duister te tasten.

‘Zo klaar als een klontje!’

Voormalig FBI-agent Phil Carson wijdde twee jaar van zijn leven aan de moordzaak, en claimt nu te weten wie de destijds 24-jarige Biggie vermoordde. Volgens hem was het namelijk Death Row Records-oprichter Marion ‘Suge’ Knight die de aanslag op het leven van de rapper financierde. Hij zou de liquidatie hebben laten uitvoeren door Amir Muhammed, een aanhanger van de Nation of Islam, die de moord pleegde met behulp van corrupte agenten in Los Angeles.

Dat is in ieder geval wat Carson, die als een van de weinigen de verzegelde gerechtelijke documenten met betrekking tot de moordzaak heeft ingezien, tegen het medium de New York Post: “Hij is degene die de trekker overhaalde. Maar er waren er genoeg die hem hielpen om die trekker over te halen.”

Liquidatie bedoeld voor Diddy

De voormalige FBI-agent stelt dat de doofpotaffaire een grote gerechtelijke dwaling is: “Ik had het bewijs dat politieagenten van Los Angeles bij de moord waren betrokken, maar mij werd de mond gesnoerd door politie en advocaten. Ik wist echter dat ik op een dag de waarheid zou kunnen vertellen.” Volgens Carson was het overigens helemaal niet de bedoeling dat Biggie zou sterven. De liquidatie zou namelijk bedoeld zijn voor Sean Combs (P. Diddy). Bij de aanslag reed Combs vóór de SUV van zijn mederapper.

Al 25 jaar lang houdt de moord op The Notorious B.I.G. fans én de familie Wallace in zijn greep… “Maar de antwoorden staan zwart op wit”, zegt filmproducent Don Sikorski, wiens film City of Lies (met Johnny Depp en Forest Whitaker) de nasleep van de moord op Biggie beschrijft. Ook hij heeft de verzegelde FBI-dossiers in mogen zien, evenals Brad Furman, de regisseur van City of Lies.

Waarom werkt de politie niet mee?

De documenten zouden ‘zo duidelijk als wat’ zijn: Suge Knight gaf opdracht tot de moord. De oprichter van Death Row Records zit momenteel overigens een celstraf van 28 jaar uit, omdat hij in 2015 na een vechtpartij tijdens de opnames van de film Straight Outta Compton op een parkeerplaats twee mensen aanreed, van wie er eentje overleed. Volgens Carson en de twee filmmakers is er méér dan voldoende bewijs om de moord op Biggie voor eens en altijd op te lossen, maar weigert de politie van LA gewoonweg volledige medewerking te verlenen. En waarom is natuurlijk de vraag…

➡ Bekijk bij Pathé Thuis de film City of Lies