Nieuws

Eric Robert De Cocq Van Delwijnen: tien jaar op Belgische Most Wanted-lijst, nu eindelijk opgepakt

delwijnen true crime dossiers

Eric Robert De Cocq Van Delwijnen, een Nederlander die in het verleden naar België uitweek, is op donderdag gearresteerd in het Duitse stadje Löbau. Hij was meer dan tien jaar spoorloos en stond op de Belgische Most Wanted-lijst.

Moordaanslag bij paaldansclub

In 2011 kreeg De Cocq Van Delwijnen vijftien jaar cel opgelegd door de Belgische rechtbank voor een poging tot moord op Andy Dobbelaere uit Moerbeke-Waas. Dat gebeurde in 2007 bij de uitgang van De Harlekijn in Assenede, een paaldansclub. Dobbelaere kwam naar buiten, waarna de Nederlander hem met een zware krik op het achterhoofd sloeg. De Cocq Van Delwijnen liet hem achter met een gapende hoofdwond en vluchtte, maar werd herkend door een vriendin van het slachtoffer.

De politie had alle moeite van de wereld om het motief voor zijn daad te achterhalen, al hadden de autoriteiten wel een theorie. Dader en slachtoffer hadden namelijk beiden een gerechtelijk verleden, dus er werd een afrekening in het criminele milieu vermoed.

De Cocq Van Delwijnen nam het hazenpad

Voordat het proces begon nam De Cocq Van Delwijnen het hazenpad. Vijf jaar na zijn veroordeling, in 2016 dus, stelde de federale politie van België een Most Wanted-lijst samen. De naam van de Nederlander stond daar van meet af aan op.

“Het is dankzij een intensieve samenwerking van het Belgische Fast-team (European Network of Fugitive Active Search Teams, een samenwerkingsverband van opsporingsteams van landelijke politiediensten binnen de Europese Unie, red.) met verschillende andere Europese Fast-teams dat De Cocq Van Delwijnen uiteindelijk gelokaliseerd kon worden in Löbau, in de Duitse deelstaat Saksen”, zegt een woordvoerder van de politie tegen de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

“Het Duitse Fast-team heeft de man daar in de voormiddag van donderdag 12 augustus kunnen arresteren”, gaat de zegsman verder. “Het gerecht vraagt nu de overlevering aan ons land.”

Plastische chirurgie?

In een eerder stadium kreeg de politie een opmerkelijke brief binnen. Iemand stelde dat De Cocq Van Delwijnen niet gevonden kon worden omdat hij chirurgische ingrepen zou hebben laten uitvoeren om onherkenbaar te blijven. Het is onbekend of de Nederlander daadwerkelijk een gezichtstransplantatie heeft ondergaan.