De moord op Pieter Baams is na vijfentwintig jaar nog altijd niet opgelost, toch staat de zaak allerminst stil. In de regionale pers (De Gelderlander) en in Crime Desk is er volop aandacht voor de zaak. Onder meer doordat er nieuwe aanwijzingen zijn.
Na zes weken lichaam gevonden
In de avond van 22 december 1996 vertrekt Pieter Baams bij zijn verzorgingsflat in Nijmegen. Na een vermissing van zes weken wordt zijn lichaam uit een rivier bij Gorkum gehaald, zeventig kilometer verderop. Hij blijkt te zijn gewurgd met een riem, hij was toen 85 jaar. Politie kan geen dader vinden na uitvoerig onderzoek en zeker honderd tips.
Waarom pas na drie dagen alarm?
Kleinzoon Gert-Jan Baams en familielid Eric Meijers spreken met Crime Desk, ze vinden nog altijd dat het raar is Pieter Baams zijn eten onaangeroerd had achtergelaten en ook zijn winterjas niet had aangetrokken. En dat midden in december. Ze denken dan ook dat het verzorgingstehuis, of iemand uit het verzorgingstehuis, met de zaak te maken heeft. Meijers: “Dat denken we al vanaf het begin. Hij was een graag geziene man. Als je die vijf minuten mist, dan raakt het hele huis in paniek. Want opa Piet moest overal bij zijn. Nu was er drie dagen geen alarm. Dat blijft tot de dag van vandaag het meest vreemde aan de materie.”
Gestolen vishengels
Nu wordt een kwart eeuw later de focus gelegd op vissers waarmee Pieter Baams vaak langs de waterkant zat. Hierover is een tip binnengekomen waar de recherche denkt iets te kunnen. “Hij ging zeven dagen per week vissen. Later werd hij wat ouder en ging minder vaak. De interesse voor vissen bleef. Aan de Waldenborg waar hij woonde was een schitterende vijver en daar ging hij bijna dagelijks even langs om een praatje te maken. Hij ving dus heel veel op”, aldus Meijers. Dit zou hem noodlottig kunnen zijn geworden.
Wist Pieter Baams te veel?
Gert-Jan: “Net voordat opa verdween is er een inbraak geweest in de Houtstraat in Nijmegen. Daar is toen voor dertigduizend gulden aan hengels gestolen. Misschien is Baams bij de visvijver wat te horen gekomen en dat hij iets gezegd heeft dat hij niet had moeten doen.” Meijers: “Het kan zijn dat hij iets heeft gezegd, maar dat hij vooral te veel wist. Opa was heel zuiver. Als er voor dertigduizend gulden voor vishengels is verdwenen kan hij daar niet mee hebben geleefd.” Mick van Wely van De Telegraaf zegt in Crime Desk goede hoop te hebben. “In mijn beleving zijn hier meerdere mensen bij betrokken. Dit is een coldcase zaak waar echt een kans is.”