Nieuws

Doorbraak in 30 jaar oude moordzaak Wies Hensen

wies true crime dossiers

De politie meldt een doorbraak in de liefst dertig jaar oude moordzaak van Wies Hensen, die in 1989 om het leven werd gebracht en werd achtergelaten in het dorpje Dommelen, ten zuiden van Eindhoven.

State-of-the-art

Met behulp van ‘state-of-the-art’ onderzoekstechnieken heeft de politie een DNA-profiel samen kunnen stellen van de vermoedelijke dader van de uit Budel afkomstige 32-jarige Hensen. Samen met het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) is de politie al langer bezig om (stok)oude moordzaken op te lossen. Door de nieuwe technieken is het opeens mogelijk om met beperkt genetisch materiaal tóch een DNA-profiel op te maken, zoals bij de zaak-Hensen dus.

Op 29 augustus aanstaande is het precies dertig jaar geleden dat de vrouw ‘van de aardbodem verdween’, meldt Omroep Brabant. Hensen bezocht op die bewuste dinsdagavond de kermis en een dag later werd haar ontzielde lichaam aangetroffen in Dommelen. Daar lag ze naakt in een sloot en onderzoek wees uit dat ze door verstikking om het leven was gebracht. De politie vermoedde meteen (en vermoedt nog steeds) dat de moordenaar een seksueel motief had.

360′-fotoapparatuur

Er werden DNA-sporen op het lichaam en de kleding van Hensen aangetroffen, maar daar konden de autoriteiten anno 1989 niet zoveel mee. Nu ligt dat anders, verklaart de politie in een statement: “Door verbeterd DNA-onderzoek hebben we nu een DNA-profiel kunnen maken. Dit DNA-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn.”

Overigens hield de politie het niet alleen bij DNA-onderzoek, want in deze coldcase is voor het allereerst de plek nagebootst waar het lichaam van de vrouw werd gevonden. Daar gebruikte men speciale ‘360’-fotoapparatuur’ voor, waarmee rondom gefotografeerd wordt. Vervolgens kan iedereen de plek door een VR-bril bekijken, en daar kunnen bewoners van Budel volgende week van proeven op de jaarlijkse kermis. Daar zet de politie namelijk een mobiel lab met VR-apparatuur neer.

Verdachten uit Valkenswaard

Dat is noodzakelijk om de dader op het spoor te komen. Het DNA-profiel is namelijk door verschillende databases gehaald, die van Nederland, België én Duitsland… Maar dat leverde geen match op. De moordenaar van Wies Hensen is dus nog altijd niet gevonden, al houdt de politie er wel bepaalde vermoedens op na.

Allereerst weten we dat Hensen de kermis dertig jaar geleden verliet in het bijzijn van twee mannen, van wie eentje blond, krullend haar had. Waarschijnlijk waren het geen dorpsgenoten van de vrouw, want vanwege de plek waar het lichaam gevonden werd vermoedt de politie dat de verdachten uit Valkenswaard komen.

30.000 euro

Om extra schot in de zaak te krijgen komt er binnenkort een vierdelige podcast over de zaak, waarin onder meer de zus en een nichtje van Wies hun verhaal doen. Ook heeft de politie de beloning voor de gouden tip verdubbeld tot 30.000 euro.