Nieuws

Amerikaanse coldcase na 42 (!) jaar opgelost

james dye true crime dossiers

In de Amerikaanse staat Kansas heeft de politie een man opgepakt op verdenking van moord. In 1979, maar liefst 42 jaar geleden, zou hij een toen 29-jarige vrouw omgebracht hebben. De zaak werd opgelost door middel van dna-onderzoek, dat tot een match leidde in een databank.

Evelyn Day

Het was 29 november 1979 toen het lichaam van Evelyn Day in de kofferbak van uitgerekend haar éígen auto gevonden werd. Al snel bleek dat ze gewurgd was met de riem van haar jas. Stanley ‘Chuck’ Day, de echtgenoot van het slachtoffer, had toen al lang en breed aan de bel getrokken. Toen zijn vrouw niet thuiskwam van haar avondwerk bij Aims Community College gaf hij haar op als vermist.

De politie deed uitgebreid onderzoek en verzamelde bewijs, waarna verschillende aanwijzingen opgevolgd werden. Toch werd de moord op de laborante van een plaatselijke onderwijsinstelling nooit opgelost, althans, de zaak belandde in de ijskast en werd een coldcase, maar heeft nu naar het schijnt dus wél een ‘bevredigend’ einde gekregen.

Begin dit jaar besloten de autoriteiten namelijk nieuw dna-onderzoek uit te voeren op genetisch materiaal gevonden op de jas en onder de nagels van Evelyn. Opeens gingen alle alarmbellen af, want er werd een match gevonden in een nieuwe database. Het gevonden dna kwam overeen met dat van James Dye.

Moord met voorbedachte rade

Op het moment dat Day vermoord werd, stond Dye ingeschreven bij de onderwijsinstelling waar ook het slachtoffer werkte. Zelf ontkent hij echter dat hij de moord heeft gepleegd… “Ik heb het slachtoffer nooit gekend, aangeraakt of vermoord.” De plaatselijke officier van justitie gelooft hier geen snars van: Dye wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachte rade. Wanneer de rechtszaak precies begint, is onbekend. De vermoedelijke dader moet eerst nog uitgeleverd worden aan Kansas.