Nieuws

Agent opgepakt in vermissingszaak Sarah, Britten voelen zich onveilig

sarah everard truecrimedossiers

De Britse politie heeft een agent opgepakt in de beruchte vermissingszaak van de 33-jarige Sarah Everard. Enkele uren na de aanhouding werden er menselijke resten gevonden in een bos in Kent, ten zuidoosten van Londen. De autoriteiten houden er rekening mee dat het om de vermiste vrouw gaat.

‘Schokkend en zeer zorgwekkend’

De arrestatie van de agent, een 48-jarige man uit de kustplaats Deal, wordt door de politie een belangrijke ontwikkeling genoemd. In een statement noemt men het bovendien ‘schokkend en zeer zorgwekkend’ dat de verdachte zelf bij de politie werkt. Het gaat om een lid van  van het team dat parlementsgebouwen, ambassades en de ambtswoning van de premier beveiligt. Cressida Dick, hoofd van de Londense politie, reageert: “Namens alle collega’s kan ik zeggen dat we totaal verbijsterd zijn over dit afschuwelijke nieuws. Gelukkig komt het niet vaak voor dat een vrouw op straat wordt ontvoerd.”

Everard had op 3 maart een vriendin bezocht en liep ’s avonds alleen naar huis in Londen. Rond half tien werd ze nog gefilmd door een videodeurbel in de buurt van haar huis, maar vervolgens verdween ze spoorloos. De verdwijningszaak hield Groot-Brittannië dagenlang in zijn greep. Opsporingsfoto’s en de laatste beelden van Everard kwamen continu voorbij in kranten, op tv en internet. Twee dagen geleden werd er dus een lichaam gevonden in het graafschap Kent, ongeveer anderhalf uur rijden van de plek waar Everard was verdwenen. Er heeft nog geen officiële identificatie plaatsgevonden, maar haar familie gaat ervan uit dat het om de vermiste vrouw gaat.

“Velen van ons zijn al zo vaak bang geweest”

Veel Britse vrouwen herkennen zich in het verhaal van Everard en trekken aan de bel: er moet iets gedaan worden aan geweld tegen vrouwen. Parlementslid Diane Abbott schrijft bijvoorbeeld op Twitter: “Als ik ’s avonds laat alleen over straat loop en ik hoor voetstappen van een man achter me, dan steek ik zelfs na al deze jaren automatisch de weg over. We zouden ons niet zo hoeven te gedragen.” Actrice Katy Brand vult aan: “Ontvoering en moord door een vreemde komen niet vaak voor, maar agressief gevolgd worden door een man wel. Velen van ons zijn al zo vaak bang geweest.”

Activisten zijn woest

Tijdens de zoektocht naar Everard adviseerde de politie vrouwen ’s avonds niet alleen naar buiten te gaan. Activiste Anna Birley: “We zijn woest dat er van vrouwen verwacht wordt dat we ons gedrag aanpassen om veilig te blijven. Vrouwen zijn het probleem niet.” Birley is een van de organisatoren van de Reclaim the Night-mars, een demonstratie zaterdag op de plek waar Everard verdween: “Dit is een wake voor Sarah, maar ook voor alle vrouwen die zich onveilig voelen. De straten moeten veilig zijn voor vrouwen, wat ze ook dragen, waar ze ook wonen, of het nu dag of nacht is.”

Priti Patel, de minister van Binnenlandse Zaken, reageert: “Het maakt zo’n indruk omdat iedere vrouw zich hiermee kan identificeren. Elke vrouw moet zonder angst, intimidatie of geweld de straat op kunnen.”